U Zagrebu održan sastanak gradova i općina oštećenih izmjenama zakona

zagreb09 201600001

Od početka 2015. godine u mandatu Vlade Zorana Milanovića izmijenjena su 4 zakona koja su u bitnome utjecala na mnoge gradove i općine: Zakon o regionalnom razvoju RH, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o porezu na dohodak i Zakon o brdsko – planinskim područjima. Izmjene tih zakona direktno su utjecale na pad izvornih proračunskih sredstava gradova i općina koji su imali brdsko – planinski status i status potpomognutog područja za gotovo 50%, a čime je dovedeno u pitanje njihovo normalno funkcioniranje.

S tim u vezi, u utorak, 06. rujna 2016. godine, u prostorijama Udruge gradova u Zagrebu održan je sastanak gradonačelnika i načelnika koji su oštećeni izmjenama zakona s ciljem ujedinjenja i zajedničkog nastupa prilikom traženja pomoći za jedinice lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali predstavnici Gospića, Lepoglave, Ogulina, Delnica, Čabra, Općine Starigrad, Vrgorca i orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Predstavnici oštećenih gradova i općina iznijeli su probleme s kojima se suočavaju zbog gubitka proračunskih sredstava prouzročenih izmjenama zakona. Na sastanku je istaknuto da se zbog drastičnog pada proračunskih sredstava dovodi u pitanje funkcioniranje gradova i općina i izvršenje obveza. Zakinuti su i građani jer su se prije porezna sredstva ravnomjerno raspoređivala na sve aktivnosti i djelatnosti, a sada su strogo namjenska, što znači da njima nije dozvoljeno sufinanciranje boravka djece u vrtiću, socijale, športa, kulture, zdravstvenih i školskih programa, čime je pad socijalnog i društvenog standarda dvostruko veći od očekivanog. Najviše je primjedbi upućeno na izračun razvijenosti gradova i općina, koji pokazuje apsurdne odnose koji nisu prava slika na terenu.

Probleme s kojima se suočava Orahovica iznio je i gradonačelnik Josip Nemec, istaknuvši da je 2013. godine Orahovica od poreza na prirez i dohodak ostvarivala 7.850.055,00 kn, a 2015. godine taj iznos je smanjen na 4.196.532,00 kn. U prvih 6 mjeseci tekuće godine ostvareno je 2.804.470,00 kn, s tim da povrat poreza po godišnjoj prijavi nije izvršen, što znači da će i taj iznos biti znatno manji. Gradonačelnik je također iznio podatak da je Orahovica 2013. godine od tekućih pomoći iz državnog proračuna ostvarila 2.891.487,00 kn prihoda, a u prvih 6 mjeseci ove godine samo 25.544,00 kn te se postavlja pitanje na koji način održati dosadašnji standard života u gradu.

Nakon razmjene iskustava raspravljalo se o problemima u cilju donošenja zajedničkog zaključka.