U Slatini obilježena 25. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

slatina09 201600021

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina obilježila je u subotu, 17. rujna 2016. godine 25. obljetnicu oslobađanja slatinske vojarne, prve oslobođene vojarne od Osijeka do Koprivnice. Povodom tog važnog dana, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš, gradonačelnik Orahovice i predsjednik Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata VPŽ Josip Nemec, predsjednik Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina Ivan Selenić i članovi udruge položili su vijence i odali počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na Spomen obilježju u parku 136. slatinske brigade u Slatini.

Nakon polaganja vijenaca, u krugu bivše vojarne UDVDR Ogranak Slatina organizirala je natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, u kojem je sudjelovalo 13 ekipa. Prisutnima se prigodnim riječima obratio orahovački gradonačelnik i predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec, pohvalivši inicijativu održavanja sjećanja na ovako važne trenutke u oslobađanju Hrvatske i sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje. Natjecanje je otvorio slatinski gradonačelnik Ivan Roštaš, tada zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde, koji je prisutne podsjetio na dan kada je oslobođena slatinska vojarna, te se zahvalio svima koji su sudjelovali u ovoj akciji.

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost iz središta Slatine od napada na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu sa istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada.

Zahvalnice svim sudionicima 3. natjecanja u kuhanju fiš paprikaša dodijelili su gradonačelnik i predsjednik UDVDR VPŽ Josip Nemec, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i predsjednik UDVDR Slatina Ivan Selenić. Na kraju ugodnog druženja, stručni žiri donio je odluku tko je skuhao najbolji fiš. Tako je prvo mjesto pripalo ekipi Hrvatskog časničkog zbora Ogranak Vrbovec, drugo mjesto pripalo je ekipi Hrvatskog časničkog zbora Ogranak Slatina, treće mjesto osvojila je ekipa ŠRU Smuđ Slatina, a četvrto mjesto pripalo je ekipi HVIDR-a Slatina.

{gallery}SlikeGodina2016/Fisslatina09-2016{/gallery}