U organizaciji udruge Slavonski planinari i Hrvatskog planinarskog društva ”Orahovica” održan 66. Dan slavonskih planinara

Planinari004

Tradicionalno, godišnje okupljanje slavonskih planinara poznato pod nazivom ”Dan slavonskih planinara” održano je 66. put, a domaćin ove godine bilo je Hrvatsko planinarsko društvo ”Orahovica”. Preko 400 planinara okupilo se na startnom odredištu, orahovačkom izletištu ”Orah” ili poznatijem kao orahovačkom Jezeru gdje ih je dobrodošlicom dočekao orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

-Drago mi je da su planinari ove godine izabrali upravo naše područje i da je start njihove staze upravo izletište ”Orah”, najljepše  izletište u Slavoniji.

Staze Papuka i Krndije oduvijek su mamac mnoštvu planinara koji često dolaze u organizaciji svojih društava, a ovo je povod u kojem je zapravo prekrasno vidjeti gotovo sve slavonske planinare na jednom mjestu . – rekao je Nemec. Naziočne je pozdravio i predsjednik Udruge Slavonski planinari Otmar Tosenberger, a potom je aktivnosti 66. Dana Slavonskih planinara te planinarske Papuka i Krndije predstavio predsjednik HPD-a Orahovica Zorko Steiner:

-Ponosni smo što smo ove godine domaćini ove velike manifestacije. Hodalo se, odnosno planinarilo Stazom dr. Josipa Poljaka jednom novom trasom za naše goste, ali stazom koju je naš legendarni planinar, nažalost danas preminuli, Mato Mitrović obilježio i nazvao po dr. Poljaku, rođenom Orahovčaninu još 1964. godine. Krenuli smo j Jezera prema Ružici gradi i onda se upravo stazom dr. Poljaka ponovno vratili na Jezero, a cijelu put bio je podijeljen na dužu u kraću stazu, koliko tko može izdržati. U globalu staze nisu bile dugačke i zahtjevne, željeli smo da ovaj dan bude obilježen druženjem, a ne hodanjem.Po povratku su održane igre, odnosno natjecanja u četiri discipline i to u pucanju lukom i strijelom pri čemu se zahvaljujem Redu vitezova Ružice grada na velikoj pomoći, potom karike na marike, alka u šukarama i praćkijada. – rekao je Steiner. Na kraju dana održana je i izvanredna Skupštine Udruge Slavonskih planinara s glavnom točkom Dnevnog reda preimenovanje imena udruge sa Slavonski planinarski savez na Udruga ”Slavonski planinari”. HPD Orahovica bio je sjajan domaćin što su potvrdili svi nazočni planinari iz čak 28 udruga i to 26 iz cijele kontinentalne Hrvatske te dva iz Bosne i Hercegovine. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/DanPlaninara2016{/gallery}