3. listopada kreće preddiplomski studij fizioterapije u Orahovici

Fakultet002

U maloj gradskoj Vijećnici u Orahovici održan je 5. radni sastanak Odbora za osnivanje i pokretanje sveučilišnog, preddiplomskog studija fizioterapije i to u nazočnosti ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislava Tolušića, saborskog zastupnika Josipa Đakića i obnašateljice dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanje Bošnjak  koji su ujedno i članovi istog. U uvodu je predsjednik odbora dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayer Osijek, Aleksandar Včev izvijestio o svemu dosada učinjenom te naglasio:

– „Svečano obilježavanje početka preddiplomskog studija fizioterapije u Orahovici je u ponedjeljak 3. listopada u 10:00 sati. Medicinski fakultet je odradio sve potrebne predradnje uz veliku podršku i pomoć ministra Tomislava Tolušića kome se od srca zahvaljujem. Ovo je studij u prvih pet po interesu u Hrvatskoj, evo na ovaj studij u Orahovici u koji smo upisali 30 studenata javilo se 200 kandidata. Treba svakako reći da je preko 60% upisanih studenata s područja 5 slavonskih županija, a da je ostalih 40 izvan Slavonije i to su studenti iz Rijeke, Karlovca, Bjelovara, Križevaca, Koprivnice i Zagreba. Ovo je definitivno za Orahovicu povijesna godina jer dobiva studij kakav recimo nema Zagreb i tu priči nije kraj. Ovaj Odbor već danas kreće s prijedlogom inicijative organizacije diplomskog studija kojim bi zatvorili jednu vertikalu školovanja fizioterapeuta u Orahovici da bi u konačnici imali magistra ili magistricu fizioterapije što je vrlo traženo zanimanje u cijeloj Europskoj uniji.“ – rekao je Včev. Nazočnima se potom obratio ministar regionalnog razvoja i europskih fondova Tomislav Tolušića pohvalivši inicijativu za pokretanje studija u Orahovici:

– „Ugodno sam iznenađen brzinom realizacije ovog projekta i svaka pohvala gradonačelniku Nemecu  i timu koji je radio na tome, a ovaj studij je velika stvar ne samo za Orahovicu nego i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju te naravno Slavoniju i Baranji. Naravno da ovaj Odbor ima moju punu podršku, posebno ova ideja o diplomskom studiju, tu sam da pomognem koliko mogu.“ – rekao je ministar Tolušić. Potom je o tijeku projekta pričao orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

– “Htio bih naglasiti kako su ovi povijesni trenuci za grad Orahovicu te bih zahvalio dekanu Včevu koji je odmah dao podršku inicijativi, iako su neki drugi gradovi kada su čuli da će u Orahovici biti fakultet htjeli da tako kažemo „preoteti“ projekt, ali uz pomoć ovdje prisutnih ljudi to se ipak nije dogodilo i zahvaljujem još jednom dekanu Včevu što nije popustio pod pritiscima.“ – rekao je gradonačelnik.

Svoju podršku dala je i obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, a jedan od onih koji su također iznimno povukli u ostvarivanju ovoga projekta je saborski zastupnik Josip Đakić:

– „Presretan sam što sam mogao pomoći u ovom sjajnom projektu koji daje definitivno zanimanje budućnosti. Evo, krenula je inicijativa za pokretanje diplomskog studija fizioterapije, a isto tako i za visoku školu sestrinstva u Virovitici, čime naša mladost biti obrazovana kako postupati s onima kojima će njihova pomoć biti potrebna, posebno onima u poznim godinama.“ – zaključio je Josip Đakić.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Fakultet08-2016{/gallery}