Održan sastanak gradonačelnika, predstavnika županije i predstavnika Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama „Jaglac“

Jaglac001

Jaglac00122. kolovoza 2016. godine u prostorijama Gradske uprave Grada Orahovice održan je sastanak na inicijativu Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama „Jaglac“ radi poziva za dostavu projektnih prijedloga “Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa” na kojem su bili prisutni Josip Nemec, gradonačelnik grada Orahovice, Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije, Vesna Šerepac, pročelnica upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu, Đurđa Šimatović, predsjednica Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama „Jaglac“, Lidija Stojković i Milica Vejić iz Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama „Jaglac“.

Predsjednica Udruge „Jaglac“ gđa. Šimatović kratko je predstavila rad Udruge tko su njihovi korisnici, koje su njihove aktivnosti te koje su projekte dosad ostvarili. Gđa. Stojković navela je kako udruga ima svoj volonterski program i volontersku službu. Isto tako, provode brojne radionice sa učenicima kako bi ih upoznali sa volonterstvom, a osvojili su i nagradu za volonterstvo. Sama udruga ima veliki broj volontera koji pomažu u radu udruge i aktivnostima njihovih korisnika. Gđa. Šimatović je zatim opisala projekt koji je razlog sastanka. Navela je da se radi o natječaju pod nazivom „Podrška organizatorima volontiranja za unaprjeđenje menadžmenta volontera i provedbu volonterskih programa“ koji se provodi u okviru Europskog socijalnog fonda, a vrijednost mu iznosi 1.200.000,00 kuna i traje do 24 mjeseca.

Cilj je u suradnji s Udrugom “Zvono” Belišće kao nositeljom projekta te partnerima Udrugom za osobe s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica i Udrugom za kreativni razvoj „Slap“ iz Osijeka opremiti dodatni prostor u Crkvarima (prostor stare škole) za volontere, obrazovanje mladih za volonterstvo i potrebe lokalne zajednice. Partneri odgojno-obrazovne ustanove u projektu bili bi SŠ “Stjepan Ivšić” Orahovica, SŠ Marka Marulića Slatina i SŠ Valpovo te Virovitičko-podravska županija. Projektom se nastoji dobiti i akreditacija za međunarodno volontiranje koja bi uključivala dolazak studenata volontera iz drugih država, pa je i iz toga razloga potreban prostor za stanovanje i sanitarni čvor. Rok za prijavu na natječaj je 19. rujan 2016. godine. Istaknuto je kako je za natječaj potreban ugovor za najam prostora na najmanje 7 godina bez naknade. Gradonačelnik Josip Nemec je rekao kako je taj prostor trenutno u najmu za potrebe KUD-a Crkvari. Gđa. Šerepac je istaknula kako bi bilo dobro prostor adaptirati i za aktivnosti udruge i za aktivnosti KUD-a Crkvari s obzirom da će Udruzi „Jaglac“ prostor za smještaj biti potreban uglavnom u ljetnim mjesecima.