U Orahovici se susreli djeca Romske nacionalnosti

2016 06 30 Romi012

Ove se godine navršava 31 godina od početka kontinuiranoga djelovanja Crkve u Hrvatskoj za Rome. Katolička Crkva skrbi se o Romima diljem Hrvatske posredovanjem tijela Hrvatske biskupske konferencije. Uz biskupijske povjerenike svećenike, članovi su i profesori i ostali senzibilizirani za tu tzv. rubnu skupinu u društvu, a glavna inicijatorica je časna sestra Karolina Miljak (63) iz družbe Klanjateljica krvi Kristove, nacionalna ravnateljica za pastoral Roma HBK-a.

Jedan od najvećih projekata u okviru sustavne brige Crkve koja podiže dostojanstvo Roma, pokrenut prije 21 godinu, jest program Romske odgojne zajednica (ROZ) koja pomaže u odgoju i pouci romske djece.

– Cilj je ROZ-a integrirati djecu iz različitih krajeva da se prepoznaju kao pripadnici iste zajednice. U ROZ-u bude i djece koja nisu Romi. To je interkulturni projekt. Ljeti u pastoralnom centru ili domu u biskupijama organiziraju tjedni boravak za djecu, s misom, molitvom i radionicama. Bili su u Baškim Oštarijama i Belom Manastiru. Prošlo ljeto Crveni križ Pakraca svoju zgradu na Viru ustupio je zagrebačkom i sisačkom Caritasu, a oni su to dali za susret ROZ-a – pojašnjava inicijatorica cijele priče, sestra Karolina Miljak, a ove godine odredište im je Orahovica.

Pedagog, prof. Hrvatić, koji je doktorirao o temi “Odgoj i izobrazba Roma u Hrvatskoj”, u ROZ-u je aktivan sa suprugom Melitom i kćerima blizankama Ivanom i Marijom.

– Svatko od nas može i mora dati svoj doprinos u integraciji Roma u zajednicu, a pogotovo djeci prema kojoj smo mi usmjereni. Prvi put ove godine u Orahovici imamo novi segment, a to je sudjelovanje mladih romske populacije kao asistenata koji polako preuzimaju brigu o svojim sunarodnjacima, s namjerom da oni jednog dana budu nositelji razvoja svojih zajednica – kaže Hrvatić. On kao i svi ostali djelatnici u ROZ-u rade potpuno volonterski.

Mlade Rome i njihove voditelje ugostio je gradonačelnik Josip Nemec u višenamjenskoj dvorani koji je malo ispričao o samom gradu kao turističkom mjestu, projektima poljepšanja grada, o Ružica gradu i ostalim prirodnim i kulturnim ljepotama Orahovice i naravno o biseru slavonskog turizma izletištu „Orah“ i orahovačkom jezeru pošto je većina polaznika radionice prvi puta ovdje. Nakon druženja s gradonačelnikom svi su zajedno obišli muzej i neke od znamenitosti u samoj Orahovici.

 

{gallery}SlikeGodina2016/MaliRomi2016{/gallery}