Umirovljenici predstavili „Vrijedne ruke”

OG 88 str12do30 OP2016 019 Umirovljenici004

OG 88 str12do30 OP2016 019 Umirovljenici004“Umirovljenički dani nisu dani nerada, već dani u kojima vrijedne umirovljeničke ruke zajedno s bogatim životnim iskustvom stvaraju čuda”, rečeno je na izložbi , otvorenoj u sklopu sadržaja Orahovačkog proljeća, a koju su na temu “Vrijedne ruke” postavili članovi Udruge umirovljeika Orahovica.

Umirovljenici nisu žalili ni truda ni vremena da izložbu učine i sadržajno zanimljivom i povijesno bogatom, a izloženi radovi i uporabni predmeti “pisali su povijest” života članova Udruge. Našlo se tu uporabnih predmeta: mlinčića za kavu, keramičkih posuda za vodu,glačala na žar, domaćeg tkanog platna i na njemu ručnim radom izvezenih “slavonskih peškira”, kuhinjskih krpa, stolnjaka…, ali i slika i kuhinjskih “zidnjaka”.Najviše zanimanja posjetitelja privukla su stara slavonska kola, iako u manjoj izvedbi, njima ništa nije nedostajalo u odnosu na orginal.

OG 88 str12do30 OP2016 019 Umirovljenici004Predsjednik Udruge umirovljenika Orahovica, Tomo Pleša, pojasnio je da su svi izloženi predmeti vlasništvo članova Udruge, neki su dio obiteljskog nasljeđa, a neke su i sami izradili, kao što naslov izložbe govori, “vrijednim umirovljeničkim rukama”.

Oduševljen izložbom, koju je prigodno i otvorio, bio je i gradonačelnik Josip Nemec, tim više, što ga neki eksponati, kako je kazao, varćaju u dane djetinjstva.