Obilježena je 25. obljetnica formiranja 4. bojne 1. gardijske brigade Zbora Narodne garde – Tigrova

2016 006 10 Tigrovi012

U petak 10. lipnja 2016. godine u Novoj Bukovici obilježena je 25. obljetnica formiranja 4. bojne 1. gardijske brigade Zbora Narodne garde – Tigrova na kojoj je bio prisutan i gradonačelnik Josip Nemec i sam član iste. Nazočni su se prisjetili tih dana polaganjem vijenaca na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima i na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te misom zadušnicom za poginule i druženjem.

Drago Horvat, prvi zapovjednik postrojbe, umirovljeni brigadir podsjetio je na dane njezina osnivanja u Kumrovcu, odakle je premještena u bazu Petruševac u Zagrebu. Prvi teren bojne bio je Vukovar i šire područje toga grada, a sljedeće borbe vođene su na Banovini i zapadnoslavonskom ratištu, gdje je postrojba podnijela najveće žrtve.

– Kroz bojnu je prošlo više od tisuću ljudi iz cijele zemlje, najviše iz sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske, imala je 44 poginula u Domovinskom ratu i više od stotinu ranjenih. U Novoj Bukovici nismo slučajno, ova općina dala je desetak pripadnika naše postrojbe, a među zapovjednicima bojne bili su Damir Tomljanović Gavran, po kome se pripadnici postrojbe nazivaju Gavranima, Vinko Paulić, Drago Prša i Marijan Vondra.

Brigadir Horvat ističe da njegova elitna postrojba poslije pada Varaždinskog korpusa dobiva bolje naoružanje i postaje nepobjediva, jer do konca ratnih djelovanja nije izgubila niti jednu bitku. – Danas se želimo zahvaliti našim prijateljima, koji su svoje živote dali za neovisnu, slobodnu domovinu Hrvatsku pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Povijest će pokazati i utvrditi da je dr. Tuđman sa svojim dragovoljcima Domovinskog rata ispisao najsvjetlije stranice novije hrvatske povijesti, a na nama i na mladima ostaje da u gospodarskom smislu izgradimo Hrvatsku kao jednu od najprosperitetnijih zemalja jugoistočne Europe. Sve potencijale za to imamo, samo nam treba strategija i konsenzus hrvatskog naroda da se ta strategija sprovede u djelo, rekao je brigadir Horvat uz krilaticu postrojbe „Za Hrvatsku kao Tigar“.    

Bivše pripadnike brigade pozdravio je načelnik općine Nova Bukovica Željko Vencl, koji je naglasio i veliku ulogu i žrtvu poginulih dragovoljaca branitelja sa slatinskog i orahovačkog područja.

 

{gallery}SlikeGodina2016/Tigrovi2016{/gallery}