U Slatini predstavljena knjiga Vladimira Šeksa

PredstavljanjeKnjige007

U četvrtak, 07. travnja 2016. godine, u Hrvatskom domu u Slatini, u organizaciji Grada Slatine, Gradske knjižnice i čitaonice Slatina i Turističke zajednice grada Slatine održano je predstavljanje knjige Vladimira Šeksa pod nazivom „1991. Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“. Knjigu su, uz autora, predstavili i Ana Knežević, ravnateljica Gradske knjižnice, Dinko Čutura, povjesničar i Miljenko Brekalo, znanstveni savjetnik sa Instituta za društvene znanosti „Ivo Pilar“ – Područni centar Osijek. Promociji su nazočili predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gradonačelnik grada Slatine Ivan Roštaš, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Robertino Repić, gradonačelnik Orahovice Josip Nemec i mnogi drugi uvaženi gosti.

Predstavljajući svoje autorsko djelo, Vladimir Šeks uputio je riječi zahvale svima onima koji su bili zaslužni za ostvarenje sna hrvatskog naroda: suverene i demokratske države. Knjiga „1991. Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat“ je napisana u dva dijela. U prvoj knjizi, koja obuhvaća razdoblje od siječnja do polovice kolovoza 1991., Šeks objašnjava pozadinu sporova u najužem državnom vrhu, neslaganja i svađe oko načina vođenja rata i putova za postizanje mira. U svojim memoarima objavljuje neke do sada javnosti nepoznate i nedostupne zapisnike, stenograme ili fonograme prijelomnih političkih skupova. Temeljni dio druge knjige odnosi se na optužbe da je u ljeto 1991. Šeks bio glavni protivnik Tuđmana i njegove politike, kada je optužen da je bio na čelu skupine urotnika koji su željeli maknuti Tuđmana.

Vladimir Šeks najdugovječniji je zastupnik u Hrvatskom saboru, bio je politički zatvorenik i disident te jedan od utemeljitelja HDZ – a i jedan od tvoraca prvog hrvatskog ustava. U političkoj karijeri obnašao je dužnosti potpredsjednika HDZ – a, vršitelja dužnosti predsjednika HDZ – a, Javnog tužitelja RH, potpredsjednika i predsjednika Sabora i potpredsjednika Vlade, a ostat će zapamćen po odluci o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, koju je napisao i pročitao sa saborske govornice 8. listopada 1991. godine. Navedene dužnosti čine ga nezaobilaznim svjedokom stvaranja suvremene hrvatske države. (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2016/KnjigaVladimirSeks2016{/gallery}