U Orahovici osnovan Plivački klub ”Orahovica” u nazočnosti elite hrvatskog i sporta susjednih zemalja

PlivackiklubOsnivanje2016 008

Zapravo je bilo uistinu nevjerojatno sudjelovati na cjelodnevnoj svečanosti osnivanja Plivačkog kluba ”Orahovica”. Bio je to vjerojatno i najveći sportski događaj u povijesti Orahovice jer na jednom mjestu imati Dubravka Šimenca, Stjepana Božića, Ivanu Brkljačić, Alekseja Puninskog, Gorana Kežmana i mnoge druge sportske veličine ne može svatko, ali može Orahovica i prije svega Nikola Borić. Nikola Borić u orahovački kraj je došao tiho i ne zamjetno, a u samo godinu dana ostavio je trag koji nikad i nitko neće moći izbrisati. Osnivanje Plivačkog kluba počelo je gostovanjem svjetskog boksačkog prvaka Stjepana Božića u orahovačkoj Srednjoj školi „Stjepan Ivšić“ gdje je Božić srednjoškolcima ostavio vrhunsku poruku da u je životu najveće bogatstvo i slava biti dobra osoba i činiti dobra djela.

Priča je nastavljena na bazenu turističkog kompleksa ”Merkur” osječkog Crvenog križa u Orahovici gdje je održana demonstracija Halliwick metode, metode škole plivanja za osobe s posebnim potrebama koju je održao Ivan Perzel trener Plivačkog kluba Ane Sršen, Natator iz Zagreba. Demonstraciju su uz Nikolu Borića pratili njegovi veliki životni i sportski prijatelji Stjepan Božić, Dubravko Šimenc, Goran Kežman i Nenad Sudarov.

U hotelu Ružica Grad sve goste je pozdravio orahovački gradonačelnik Josip Nemec riječima:

– „Čestitam organizatorima jer ovo što je priređeno je iznenađenje i drago mi je da se u Orahovici okupio ovoliki broj poznatih hrvatskih sportaša, ali i da je samo osnivanje kluba privuklo je velik broj orahovčana i djece i odraslih da se učlane. Važno je da na ovom događaju vidimo i gospođu Sanju Bošnjak i načelnike susjednih općina što znači da klub ima punu podršku i županije i jedinica lokalne samouprave. Nisam mislio da će se ideja koju mi je gospodin Borić ispričao ostvariti u skoro manje od mjesec dana jer krenuo je gotovo iz ničega, a vidimo koliko je postigao. Grad daje punu podršku Nikoli, a drago mi je da je dobio i podršku tvrtke CDP d.o.o. Osječkog crvenog križa, koja drži bazene na Merkuru. Pozdravljam i ideju da će klub raditi s osobama s invaliditetom i osobama intelektualnim teškoćama. Hvala svima koji su pomogli u ostvarenju ove ideje i želim uspješan rad plivačkom klubu“. – Rekao je gradonačelnik. Legendarni hrvatski vaterpolist Dubravko Šimenc pohvalio je Nikolinu ideju te između ostalog rekao:

– „Ovo što je Nikola Borić napravio u Orahovici je nemjerljivo velika akcija. Posebno sam sretan što je plivanje omogućeno djeci s posebnim potrebama jer će to njima i njihovim roditeljima značiti jako puno. Obveza svakog hrvatskog sportaša koji dobiva naknadu ha sportsku izvrsnost od države je upravo ova da promovira sport i prenosi ljubav prema sportu. Odazvao sam se s puno sreće i zadovoljstva pozivu Nikole Borića i uvijek ću mu biti podrška za ovaj veliki projekt na ovom prekrasnom bazenu.“ – rekao je Dubravko Šimenc. Trener najuspješnijeg hrvatskog plivačkog kluba Dubrava iz Zagreba, trener Duje Draganje, Alekseja Puninskog i mnogih drugih vrhunskih hrvatskih plivača, Goran Kežman biranim je riječima pričao o Nikoli Boriću i projektu plivačkog kluba „Orahovica“:

– „Nikolu sam već dugi niz godina i oduševljen sam ovom idejom. Ovi uvjeti ovdje u Orahovici su uistinu sjajni, naš klub je nastao u ovakvom bazenu i donio vrhunske svjetske rezultate. Ovaj klub ima budućnost jer u sebi ima stručnjaka koji zna svoj posao, koji je prošao svijet, a mi smo tu da pomogne kad god bude trebalo. Plivanje je sport koji se trenira u jednom posebnu mediju, a to je voda i ovakav sport je nešto što uistinu treba ovome kraju, posebno djeci.“ – rekao je između ostalog Kežman. Stjepan Božić čovjek kojeg je Nikola Borić svojom tjelesnom pripremom odveo na boksački vrh svijeta također je podržao ovaj projekt:

– „Orahovica definitivno ne zna kakvo bogatstvo ima u liku i djelu Nikole Borića. To je čovjek koji je vrhunski stručnjak koji ovom radu može donijeti nešto uistinu veliko. Ovo što je ovdje smislio i pokrenuo, rad s djecom i s osobama s posebnim potrebama je nešto predivno i naravno da sam to došao podržati i bit ću podrška kad god me Nikola zatreba.“ – rekao je Božić. Na večernjoj svečanosti 200-tinjak nazočnih članova kluba pozdravili su obnašateljica župana VPŽ Sanja Bošnjak, ravnatelj CK Osijek Marko Đukić te elita sporta u Hrvatskoj i šire, među kojom proslavljeni hrvatski plivač Aleksej Puninski, trener Plivačkog kluba ”Novi Sad” dr. Nenad Sudarov, balkanski prvak u brdskom biciklizmu Boris Popović, prof. Boris Cvilinder osnivač Pose running Hrvatska i Fanatic Adriatic Throwdowna, Nataša Desnica sportski doktor Janice i Ivice Kostelić, Ivan Perzel, trener u PK Natatoru Ane Sršen te vrhunska hrvatska sportašica, bacačica kladiva Ivana Brkljačić:

– „Kada me Nikola nazvao i predstavio ovaj projekt, odmah sam pristala doći i podržati ga. To je prekrasno da jedna ovako mala sredina toliko otvorena za jednu osobu koja njima možda stranac, da je gradska vlast podržala ovu sjajnu priču koja je zapravo primjer mnogim drugim ozbiljnijim klubovima. Baš bih voljela da ovako male sredine dobiju još bolje uvjete za baviti se sportom, ne moraju to biti vrhunski rezultati, dovoljno je da se djeca uključe, rade i drže se jednog zdravog načina života. Nadam se da neće splasnuti ova ogromna energija i strast koju su ljudi pokazali prema ovom klubu sada i želim Nikoli i ovom klubu puno sreće.“ – rekla je Ivana Brkljačić. U samo sedam dana u klub se učlanilo preko 400 članova, a Nikola Borić koji je Orahovicu ovim klubom učinio još posebnijom i većom, skroman kao i uvijek pred svim članovima kluba i sportskim veličinama, svojim prijateljima je rekao:

– „Što reći, svima hvala od srca što ste ovdje i što nas podržavate, a mi ćemo svojim radom pokušati se odužiti svima vama i ono što je najvažnije truditi se privući, u prvom redu djecu sportu i zdravom životu.“ – rekao je Nikola koji je ovom kraju dao nemjerljivu sportsku i ljudsku dimenziju. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/PlivackiklubOsnivanje2016{/gallery}