U Virovitici otvoren 21. međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo

Viroexpo2016 040

Gradonačelnik Josip Nemec nazočio je u petak 26. veljače otvorenju 21. međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo u Virovitici. Sajam se održava tri dana uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Ove godine Viroexpo okuplja 750 izlagača iz 27 zemalja, okupio je i niz uglednika iz javnog i političkog života, mnoštvo veleposlanika stranih zemalja, predstavnika gospodarskih i obrtničkih komora.

Na svečanosti otvorenja bili su: izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, njezin savjetnik za europske fondove, poljoprivredu i ribarstvo, Mladen Pavić; izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš; ministar poduzetništva i obrta, izaslanik prvog potpredsjednika Vlade RH Tomislava Karamarka, ministar Darko Horvat; veleposlanica Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Shkëndije Geci-Sherifi ; veleposlanik Mađarske u RH Jozsef Magyar; veleposlanik Kazahstana u RH Aslan Mussin; veleposlanik Ukrajine u RH Oleksandr Levchenko i drugi.

Prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin, koji je između ostalog rekao:

– „Ovaj sajam se održava u godini kada svi očekujemo iskorak, u vrijeme kada se naziru koraci za napredak i izlazak iz recesije, a napretka nema bez gospodarskog rasta, bez rasta poduzetništva i obrta. Mi ovdje u Virovitici se fokusiramo isključivo na svoje potencijale. S ovim sajmom izlazimo na nacionalnu razinu da bismo ih prezentirali. Vrijeme je za investicije, vrijeme je da smanjimo opterećenja, povećamo investicije i smanjimo iseljavanje. Moramo podići optimizam, a uz to idu i dobre vizije. Ovaj sajam je dokaz tome da se radom mogu napraviti čuda – unatoč udaljenosti od prometnih pravaca, postao je treći najjači sajam u Hrvatskoj“. – zaključio je gradonačelnik Kirin.

Uz njega govorili su još i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher, a obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak je u prigodi otvorenja Viroexpa rekla:

– „Mi se nalazimo na razmeđu putova, a naša je županija uvijek bila sklona sajmovima. Upravo se Viroexpo izdigao iznad svih izložba i sajmova i opstao unatoč recesiji. 750 izlagača iz 27 zemalja znak je da se gospodarstvo počelo oporavljati, kako u Europskoj uniji, tako i u Hrvatskoj. Od novoformirane vlade očekujem u budućnosti smanjenje barijera kako bi se poduzetnicima i obrtnicima olakšalo poslovanje u budućnosti jer oni su okosnica razvoja gospodarstva. Također, očekujem da ćemo konačno započeti i kvalitetniju realizaciju krucijalnog projekta Virovitičko-podravske županije, a odnosi se na prometnu povezanost“.

Nazočnima se obratio i otvorio 21. Viroexpo, ministar poduzetništva i obrta u Vladi RH, Darko Horvat.

– „Cilj nam je strateški razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva. Sve potporne institucije su danas u jednoj koordinaciji i imaju prilike izlagati svoje ideje. U potporne institucije ćemo vratiti ono što smo nazvali „start up“ centri. To su mjesta će naši poduzetnici moći dobiti sve potrebne informacije potrebne za početak poslovanja. Želimo svim poduzetnicima poslati jasnu poruku: te ljude u potporne institucije ste poslali vi i oni moraju opravdati vaše povjerenje. Želimo izaći iz tretmana prekomjernog deficita jer Hrvatska može i mora bolje“.

Nakon službenog otvorenja sajma gradonačelnik Josip Nemec iskoristio je posjet sajmu između ostalog kako bi se vidjela ponuda izrađivača suvenira pošto Turistička zajednica Grada Orahovice već neko vrijeme ima u planu otvoriti suvenirnicu. Gradonačelnik se također se zadržao na izložbenim prostorima Virovitičko-podravske županije, Keramike Modus, Virkom-a, Grada Lipika itd. gdje je pozdravio poslovne suradnike, poznanike i prijatelje. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2016/Viroexpo2016{/gallery}