Sajam vina i kulena u Orahovici prezentirao domaći slavonski proizvod

SVIK2015 005

U organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice grada te Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Virovitica, na izletištu Orah, održan je prvi Sajam vina i kulena. Sajam je, u nazočnosti saborskog zastupnika Josipa Đakića, dopredsjednika Hrvatske gospodarske komore Ivana Škorića, direktora HGK, ŽOK-a Virovitica Milana Vanđure, pročelnika Upravnog odjela zajedničke politike i fondove Europske unijeTugomira Majdakai drugih visokih gostiju, otvorio orahovački gradonačelnik Josip Nemec:

-Cilj ovoga sajma je bio da se svim posjetiteljima prezentiraju domaći proizvod i proizvođači. Riječ je o sajmu vina, odnosno vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, turizma, tradicije, gastronomije, domaćih proizvoda, suvenira. Sajam vina i kulena bio je prigoda da vinogradari, vinari, voćari, kulenari, turistički djelatnici i proizvođači domaćih proizvoda na 300 m2 natkrivenog sajamskog prostora i 200 m2 otvorenog sajamskog prostora, predstave ono čime se bave i na tome naravno ponešto i zarade. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji, od Hrvatske gospodarske komore, županijske komore Virovitica do svih sponzora i pokrovitelja. Ovaj će sajam zasigurno postati tradicija. – rekao je orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Na sajmu se kao izlagači predstavili Poljoprivredno poduzeće Orahovica, HGK-ŽK Virovitica, Zajednički obrt Patkoš Orahovica, Stevo Iljevac iz Branjinog Vrha, OPG Suzana Jeger-Šag, Destilerija Vukić Crnac i Vinarija Vinik iz Vršca (Srbija).

U sklopu 1. Sajma vina i kulena u Orahovici održano je ocjenjivanje vina, a na otvaranju sajma proglašeni su i najbolji. U ocjenjivanju je sudjelovalo je 18 vinara, od čega je 13 nagrađeno zlatnom medaljom, 4 su srebra i dvije bronce, a najviše zlata pokupili su Poljoprivredno poduzeće Orahovica i OPG Matković iz Orahovice po pet, dok je šampion sajma Zeleni silvanac PP-a Orahovica. Stručno povjerenstvo ocjenjivanja vina radilo je u sastavu Ivica Perak kao predsjednik, Blaženka Mozer, Nives Ostrički i Ivana Nemet kao tajnik povjerenstva. :

-Uvijek se lijepo natjecati u svom gradu i još k tome primiti ovako značajne nagrade. Ponosni što su naša vina i daje prepoznata cijenjena i mogu reći da nam je to motiv da i dalje naporno radimo i držimo ovu, te naravno i podižemo još više kvalitetu našeg vina. Ovaj sajam je zapravo bio namijenjen malim vinarima da se bez straha uključe u ovako natjecanje te pokažu da imaju svoje adute što se na kraju i pokazalo velikim brojem zlatnih medalja. To je i jedan dokaz suradnje malih vinara i nas enologa i mogu samo pozvati sve male vinare sa šireg orahovačkog područja i dalje, da se u narednim godinama uključe u što većem broju. Iako je teško enologu izdvojiti svoja vina, kada bih ipak morala reći koja recimo to tako ”odskaču” tu su svakako silvanac zeleni i meni osobno draga frankovka. Zeleni silvanac se posebno izdvaja, izdvaja se već mjesecima otkako je na tržištu, a frankovka ima jednu prelijepu kreaciju. – rekla je enologinja PP-a Orahovica Ivana Nemet. Zanimljiv je bio i razgovor sa dopredsjednikom HGK-a Ivanom Škorićem koji je prezentirao novi projekt Hrvatske gospodarske komore vezan uz vino:

-Mi radimo strategiju vina i ići ćemo na tri vina u toj priči, a to su iz Slavonije graševina, iz Istre malvazija te iz Dalmacije plavac. Ne možemo naravno ići sa svim vinima u vanjski izvoz, jer tu moramo imati nekakav brend koji ćemo gurati, na domaćem terenu možemo plasirati i veći broj vina. Pomno radimo na toj strategiji i ovaj sajam i vina koja su ovdje plasirana i nagrađena, samo su dokaz koliko su domaća vina kvalitetna i koliko veliko vinsko bogatstvo Hrvatska ima. – zaključio je Škorić. Nagrađena vina PP-a Orahovica i OPG-a Matković bilo je moguće i kušati na otvorenju sajma kao i vina vinarije Vinak iz Vršca iz republika Srbije.

Održana je i 2. orahovačka Kulenijada. Bio je to praznik za nepce svih onih koji vole ovu prepoznatljivu slavonsku suhomesnatu deliciju.

Stručno povjerenstvo u sastavu Vladimir Pleša predsjednik te članovi Antun Andelfinger i Tomo Trstenjak iz Osijeka ocijenili su devet pristiglih uzoraka te na otvorenju sajma 6 kulenara nagradilo zlatnim odličjem, dva kulena dobila su srebro dok je jedan nagrađen broncom. Šampion sajma je kulen OPG Barić iz Narda koje je dobila čak dva zlata, a vicešampion je Ivan Cinkuš iz Beljevine. Šampioni, OPG Barić iz Narda, točnije majstor kulena Zvonko Barić kaže kako je prošle godine u sklopu Slavina bio vicešampion, a evo ove godine ponio je titulu najboljeg:

-Pa evo proizvodnjom kulena se bavim već punih 30 godina, a kao registrirani OPG 15-ak godina i godišnje imamo proizvodnjom od oko 2.5 tone sirovog mesa, to je negdje oko 1000 komada kulena. Što se tiče uzgoja svinja, imam jednog kooperanta koji baš za mene tovi svinje i to isključivo sa domaćom hranom i mogu reći da su svinje već sada na nekih 140 kilograma i idu ka onoj željenoj kilaži od oko 200-injak koliko moraju biti za klanje prije pripreme kulena. Uvijek nas kulenare pitaju koaj je tajna dobro kulena, a ja moram reći da receptura nije tajna, zapravo je to vrlo jednostavno. 1% se stavi slatke paprike, ljute po želji, 2% soli i ja stavim 0,03 % bijelog luka i vrlo malu količinu od 0.03% šećera i to je sve što ide u kulen što se tiče mirodija. Najveća zapravo nazovimo to janom dobrog kulena je zapravo dobro i kvalitetno meso, jer ono mora niti zrele kvalitete da nema vode u sebi i da ima lijepu boju kada to sve fermentira. Paprika je također jako bitna jer daje aromu i boju. Ja sam danas posebno sretan obzirom da sam prošle godine bio vicešampion iz OPG-a Novosel iz Gata koji je također s našeg područja Valpovštine gdje je da proizvodnja kulena već toliko uhodana i već smo dosta proširili tu proizvodnju kulena i postali smo prepoznatljivi po iznimnoj kvaliteti. – rekao je Zvonko Barić šampion 2. Orahovačke kulenijade. Predsjednik stručnog povjerenstva Vladimir Pleša rekao je kako je proizvodnja kulena znanost:

-Upravo tako, to je uistinu prava znanost jer napraviti jedan kulen nije onako nekolako kako svi misle. Ima tu jako puno posla, ali što je najvažnije kulenu treba dati puno ljubavi. Za pravi kulen su potrebni prije svega vrhunski uvjeti koje danas svi pravi proizvođači imaju.

Mi smo ocijenili 9 uzoraka i moram reći da smo itekako zadovoljni kvalitetom jer radi se sve o vrhunski uzorcima i sjajnim proizvodima. Od srca hvala svima koji su se odazvali i nadam se da će iduće godine biti još veći broj kulenara na našoj orahovačkoj kulenijadi. – zaključio je Pleša.

(V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/SVIK2015-Otvorenje{/gallery}