Održano jubilarno 20. ocjenjivanje vina u Orahovici

OcjenjivanjeVina2015 013

U četvrtak, 16. srpnja 2015. godine, u prostorijama vinarije Poljoprivrednog poduzeća Orahovica, održano je jubilarno 20. ocjenjivanje vina i voćnih vina koje se održava u sklopu Sajma vina i kulena. Na ocjenjivanje je ove godine pristiglo 18 uzoraka. Komisiju za ocjenjivanje vina i voćnih vina, pod vodstvom dipl. ing. agr. Ivice Peraka činili su još dipl. ing. agr. Blaženka Mozer, dipl. ing. preh. tehnologije Ivana Nemet i kao tajnica ing. poljoprivrede Nives Ostrički te kao gosti Josip Tokić voditelj radne jedinice vinogradarstva i voćarstva i gradonačelnik Josip Nemec.

– „Možemo reći da je ovo jubilarno 20. ocjenjivanje vina iako više nije u sklopu Slavina već u sklopu Sajma vina i kulena koji se po prvi puta održava u Orahovici. Sam sajam održati će se 7., 8. i 9. kolovoza na izletištu „Orah“ na prostoru od nekih 360 m2 gdje smo do sada već održavali neke manifestacije kao što je fišijada i evo ove subote održati će se prvenstvo grada Orahovice u kuhanju čobanca.“ – tim riječima gradonačelnik je pozdravio komisiju te im poželio dobrodošlicu u Orahovicu i uspješan rad.

S nekoliko riječi se obratio i predsjednik komisije Ivica Perak: – „Mislim da je i za mene ovo jubilaran broj jer sam na svakom do sadašnjem ocjenjivanju sudjelovao sa svojim vinima, a po prvi puta sada kao član komisije i zahvaljujem vam se što ste me izabrali za predsjednika. Vina koja su danas ovdje na ocjenjivanju pokušati ćemo što bolje i poštenije ocijeniti onako kako nam naše dosadašnje iskustvo dopušta“.

Stručna komisija nije imala nimalo lagan zadatak odabrati najbolja vina te su i ovaj put odlučivale nijanse. Od 18 uzoraka koji su se našli pred stručnom komisijom, 13 uzoraka okrunjeno je zlatom, 4 srebrom, broncu je dobilo jedno vino. Na ocjenjivanju se našlo i jedno voćno vino koje je kako kaže komisija odlično te je isto tako okrunjeno zlatom. Konačni rezultati ovog ocjenjivanja biti će objavljeni na samom Sajmu vina i kulena na izletištu „Orah“ gdje će biti proglašenje pobjednika i dodijeljene nagrade. (T.P.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/SajamVina-Kulena2015/OcjenjivanjeVina2015{/gallery}