Održano 23. otvoreno prvenstvo u kuhanju čobanca

Chobanijada2015 061

Gotovo da nema ljepšeg i ukusnijeg zalogaja u srcu Slavonije do tanjura dobrog čobanca. Uvjerili su se u to i svi posjetitelji orahovačkog Jezera na 23. tradicionalnoj Čobanijadi koja je održana u organizaciji Grada i Turističke zajednice te lovačke udruge ”Vepar, uz generalno pokroviteljstvo OPG-a Blanka Jović iz Crkvara i supokroviteljstvo Hidrodoma Orahovica. Pri +34 u hladu, 17 ekipa iz Osijeka, Lacića, Donjeg Miholjca, Valpova, Kutjeva i Orahovice okušalo se u kuhanju najpoznatije slavonske kuhane delicije.

Ovogodišnju čobanijadu otvorio je gradonačelnik Josip Nemec koji je rekao ekipama da iako je ovo natjecanje neka se nitko ne ljuti ako ne osvoji neku od nagrada jer najvažnije je sudjelovati, družiti se i izmjenjivati iskustva s ovakvih događanja.

Dok su se Jezerom širili raznorazni mirisi, organizator je za ekipe i posjetitelje pripremio nagradne igre pa su se tako osim s kuhačom, članovi ekipa okušali s lukom i strijelom. Red vitezova Ružice grada pripremio je natjecanje u 3D streličarstvu u kojem je bio cilj što bolje pogoditi maketu medvjeda. Od ekipa sudionika Čobanijade najpreciznija je bila ekipa Hrvatskog planinarskog društva Orahovica dok je u konkurenciji posjetitelja najmirnije ruke bio je Orahovčanin Goran Parašilovac. Zanimljivo je bio i natjecanje u pjevanju bećarca koje je osmislilo i nagradilo OPG Blanka Jović iz Crkvara. Najoriginalnija i najzabavnija bila je ekipa Vlatka Vinkovića iz Lacića koja je dobila poklon sponzora. Nakon podjele nagrada zabavnih natjecanja, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu provjereni i sjajni orahovački kuhar Zoran Putniković predsjednik te njegov sugrađanin Milan Ivanković i kuhar iz Osijeka Miroslav Čelar uhvatilo se u koštac ocjnjivanja 17 primljenih uzoraka:

– Moram prvo reći da je bilo uistinu raznih okusa i boja, bilo je nekoliko vrhunski skuhanih čobanaca i onih nešto lošijih, no zajednički zaključak je bio više nego dobar. Tri uratka su potpuno odskakala od ostalih i zato su i nagrađena. – rekao je predsjednik Povjerenstva Zoran Putniković. Ukupnim ocjenama pobjedu na 23. Orahovačkoj Čobanijadi odnijela je ekipa Lovačke udruge „Vepar“ iz Orahovice” drugo mjesto pripalo je ekipi Roki i Cigo iz Donjeg Miholjca dok se broncom okitila ekipa Vlatka Vinkovića iz Lacića:

– Što je potrebno za dobar čobanac? Prije svega dobra ekipa, a onda i imati odličnog kuhara u ekipi. U svakom slučaju pohvale organizatoru za cijelu ovu priču na jezeru, lijepo smo se zabavili i čestitam svim nagrađenima, a isto tako i svima koji su uzeli kuhaču u ruke i okušali se u pripremi istinskog slavonskog čobanca. – rekao je član ekipe pobjednika Lovačke udruge Vepar iz Orahovice Mirko Miloloža. Sve nazočne na na Čobanijadi i na orahovačkom Jezeru, a potom i na zabavi iznenađenja zabavljali sjajni tamburaši iz Čačinaca. Unatoč teškom i sparnom vremenu, uz okus vrhunskog čobanca te istinsko osvježenje bistre jezerske vode, orahovačka Čobanijada bila je prava atrakcija vrućeg ljetnog, orahovačkog dana. (V.G.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/Chobanijada2015{/gallery}