SREDNJOVJEKOVNI FESTIVAL U ORAHOVICI – provedba projekta: „End of Ottoman domination in Panonian region“

SrednjovjekovniFestival2015 059

Od petka do nedjelje, (19.-21. lipnja 2015.) na poznatom orahovačkom Izletištu „ORAH“, građani i brojni posjetitelji, mogli su uživati u trodnevnoj manifestaciji SREDNJOVJEKOVNI FESTIVAL U ORAHOVICI, kao dio provedbe projekta iz IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska 2007-2013, koju je organizirao Grad Orahovica uz podršku partnera s obje strane granice. Projekt naziva „Kraj dominacije Ottomanskog carstva u Panonskoj regiji“ zajednički je uradak Grada Villanya kao nositelja projekta, Grada Orahovice – prvog projektnog partnera i RA Vidre – drugog projektnog partnera, kojega Europska unija sufinancira u visini 85%. Projekt će trajati 14 mjeseci, započeo je 01.04.2015, a početna konferencija održana je u Villanyu 22. svibnja. Ukupna vrijednost projekta je 428.786,80 EUR, a proračun Orahovice iznosi 161.162,00 EUR.

Festival i mini viteški sajam otvoren je u poslijepodnevnim satima u petak 19.06.2015, postavljanjem tabora, informacijama o projektu i manifestaciji, uz karakterističnu glazbu i viteške legende, drugi dan tabor je također bio otvoren za posjetitelje sa izložbenom postavom oružja i opreme, a mogle su se isprobati vještine s lukom i strijelom na streličarskom turniru. Treba napomenuti da je upravo kroz projekt nabavljena vrijedna oprema neophodna za manifestaciju, također sufinancirana od EU: mačevi, bodeži, štitovi i originalan oklop „crnog“ viteza, oprema za streličarstvo, viteške odore.

Središnji događaj ove tematske manifestacije – BITKA ZA RUKU KNEGINJE RUŽICE, održan je u nedjelju, 21.06.2015, uz potporu i sudjelovanje udruge „Red vitezova Ružice grada“ iz Orahovice, njihovih prekograničnih gostiju – 4 mađarske udruge „Mađarski vitezovi-čuvari tradicije“ iz Siklosa i okolice Villanya, te dragih „srednjovjekovnih“ prijatelja iz Karlovca: „Streličarski klub Dubovac“. Raznolikost kostima, od viteških oklopa domaćina do turskih oprava iz Mađarske i Karlovca, kao i nevjerojatne vještine u streličarstvu i mačevanju, plijenili su pozornost brojnih posjetitelja, a naročito djece. Na oduševljenje svih prisutnih, uz teški boj mačevima, topovima, strelicama, bodežima, bičevima, orahovački vitezovi uz potporu mađarskih vojnika, oslobodili su kneginju Ružicu iz tabora opakog sulejmana. Kako i priliči, osim klasičnog cateringa, sudionicima je priređena i nesvakidašnja srednjovjekovna večera, na koju je malo tko ostao ravnodušan.

Iako orahovčanima nije nepoznata kostimirana manifestacija na temu srednjega vijeka i viteških borbi za grad Ružicu i njenu kneginju, za čije očuvanje se brine „Red vitezova Ružice grada“, ovotjedni Srednjovjekovni festival u Orahovici donio je kao nikad dašak prošlosti iz vremena Ottomanskog carstva. Možemo zaključiti da je tematska manifestacija opravdala očekivanja na temu kulturno-povijesne nematerijalne baštine u vrijeme turske vladavine u Panonskoj regiji, pri čemu veliki doprinos dakako imaju „turski ratnici“ kao gosti „Reda vitezova Ružice grada“ – kostimirani kolege iz mađarskih viteških udruga i „Turci“ iz „Streličarskog kluba Dubovac“. (I.S.)

 

{gallery}SlikeGodina2015/KrajOtomanskogCarstva2015{/gallery}