Za energetsku obnovu kuće – direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

EnergetskaUcinkovitostKuca

Za dobivanje bespovratnih sredstava za obnovu obiteljske kuće građani više neće trebati opsežnu i skupu projektnu dokumentaciju niti plaćati cjelokupan iznos obnove.

Zahtjev će se predavati direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost., a energetski certifikat morat će izraditi isključivo ovlašteni certifikator s liste Fonda.

 

To su najvažnije novosti koje donosi izmjena Programa za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. (s detaljnim planom za razdoblje do 2014. do 2016.) koja je usvojena na sjednici Vlade 26. ožujka 2015. Spomenuta izmjena omogućit će da Fond početkom travnja objavi natječaj i krenu prijave. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 71 milijun kuna za energetsku obnovu 10.000 kuća.

 

Na osnovu iskustva na energetskoj obnove kuća od prošle godine odlučilo se promijeniti Program, a najvažnija izmjena je ta da od ove godine prijeve ne idu u Jedinice lokalne i regionalne samouprave (općine, gradovi, županije…) već prijava za obnovu kuće ide direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 

Građani koji žele obnoviti kuću uz subvenciju Fonda, trebat će:

 

1. Uputiti zahtjev energetskom certifikatoru za inicijalni energetski pregled kuće.Certifikatora mora izabrati s liste ovlaštenih energetskih certifikatora koju će objaviti Fond uz javni poziv. Certifikator mora biti odobren od Fonda kako bi se jamčila najniža moguća cijena i kako bi Fond mogao investitoru refundirati sredstva za taj trošak u cijelosti.

2. Certifikator će utvrditi odgovara li kuća zahtjevima programa te ima li svu potrebnu dokumentaciju. Nakon toga izradit će prvi energetski pregled u kojem će predložiti mjere energetske obnove i na temelju kojeg se zatim traži detaljna ponuda izvođača radova.

3. U Fond se poštom dostavlja prijava za sufinanciranje s prilozima prema Javnom pozivu i Izvješćem o energetskom pregledu te ponudom izvođača.

4. Ako je dostavljena sva potrebna dokumentacija i prijava ocijenjena valjanom, u roku 45 dana Fond donosi odluku o sufinanciranju i šalje Ugovor.

5. Po završetku radova, potrebno je ponovo kontaktirati odabranog certifikatora kako bi izradio završni energetski pregled i izdao energetski certifikat.

6. Dostaviti poštom Fondu Zahtjev za isplatu bespovratnih sredstava. Uz ostalu dokumentaciju navedenu u Javnom pozivu, potrebno je priložiti i energetski certifikat.

7. Isplata sredstava može se očekivati u roku od 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva.

 

 Za koje mjere će se odobravati sredstva?

 

  • mjere energetske učinkovitosti: zamjena vanjske stolarije, toplinska zaštita vanjske ovojnice, zamjena sustava grijanja sustavima s kondenzacijskim plinskim kotlovima
  • uvođenje sustava obnovljivih izvora energije: sunčanih toplinskih kolektora, kotlova na biomasu, dizalica topline.

Jedna kuća će se moći prijaviti za sufinanciranje više mjera, a maksimalan iznos poticaja bit će definiran za svaku pojedinu mjeru. Postotak poticaja kretat će se od 40 do 80 posto, ovisno o statusu grada ili općine u kojoj se nalazi kuća. U Programu je izmijenjena i definicija obiteljske kuće, pa će se sada za sufinanciranje moći prijaviti isključivo postojeće kuće kojima je više od 50 posto bruto podne površine namijenjeno stanovanju te imaju najviše 3 stambene jedinice i građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2. Prioritetnima se smatraju kuće građene između 1945. i 1987., s obzirom da imaju najlošija energetska svojstva.

 

Građani i certifikatori se za savjetovanje mogu obratiti:

 

1. lokalnom uredu za graditeljstvo

2. Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja

–              na besplatnu info liniju 0800 232 333 (svakim radnim danom od 9 do 15 sati)

–              slanjem upita putem Obrasca za pitanja građana koji se nalazi na mrežnoj stranici www.mgipu.hr

 

Dodatne obavijesti mogu se dobiti isključivo:

 

1. Na besplatnu info liniju 0800 200 170 (svakim radnim danom od 9 do 15 sati)ž

2. Slanjem upita na e-adresu: obiteljske-kuce@fzoeu.hr

 

Sve informacije, javni poziv i popis certifikatora možete vidjeti i na Internet stranicama fonda:

http://www.fzoeu.hr/hrv/index.asp?s=enobnovakuca