Obilježena 23. obljetnica pogibije Stjepana Mlakara

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju između sela Humljani i Pušina, u ponedjeljak, 11. kolovoza 2014. godine, obilježena je 23. obljetnice pogibije Stjepana Mlakara, prve žrtve Domovinskog rata s našeg područja. Stjepan Mlakar bio je prva žrtva srpske agresije na orahovačko – slatinskom području. Ovog hrvatskog policajca, 11. kolovoza 1991. godine, ubili su Srbi u napadu na policijsku ophodnju. Tada su ranjena i dvojica njegovih kolega i suboraca, Franjo Sterle i Josip Jurković.

Minutom šutnje i molitvom obitelj i prijatelji, suborci, predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata,  izaslanstvo grada Orahovice na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, izaslanstvo općine Čačinci na čelu s načelnikom Mirkom Mališem te predstavnici policije s područja županije odali su dužnu počast Stjepanu Mlakaru, simbolu Domovinskog rata. U ime Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prisutnima se obratio Ante Grabovac, koji je osudio odnos vlasti prema hrvatskim braniteljima. Prisutnima se obratio i načelnik Mališ, zahvalivši svima koji do danas čuvaju uspomenu na poginule hrvatske branitelje i njihovu žrtvu.

U povijesti hrvatskog naroda ostat će zlatnim slovima zapisano kako se niti prije 23 godine, a ni puno puta prije, za slobodu nije štedjelo krv i život, ne protiv nekog drugog, nego za sebe, za svoje. Hrabri hrvatski vitezovi nisu se bojali smrti, svjesno ili nesvjesno poučeni i poneseni idealima velike hrvatske povijesti. Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru Božjem. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2014/Mlakar08-2014{/gallery}