Pušteni u pogon kolektori za pripremu sanitarne tople vode i potporu grijanja u dječjem vrtiću ”Palčić” Orahovica

Svečanim presijecanjem vrpce djece dječjeg vrtića ”Palčić” i gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca, završen je projekt izgradnje sunčane kolektorske elektrane za pripremu sanitarne tople vode  i za potporu grijanja – ”Dječji vrtić Palčić Orahovica” Vrijednost investicije iznosi 66.726,25 kuna. Investiciju su podijelili Fond za zaštiti okoliša  od 60 % te Grad Orahovice 40:

-Sve ono što u ovakvim vremenima donosi bilo kakvu uštedu je za nas vrlo važni. Ovaj će projekt znatno pojeftiniti grijane u dječjem vrtiću Palčić. Drago nam je da je ovaj projekt prepoznao i fond za zaštitu okoliša i tako isti ima dvostruku vrijednost. Dobili smo dakle jeftinije grijanje i zaštitili okoliš od raznih plinova. U manje od godinu dana ova će investicija će postati isplativa, a izuzetno smo sretni što smo mogli pomoći našim najmlađim sugrađanima. – rekao je gradonačelnik Orahovice Josip Nemec. Postavljanje i projektiranje ovih kolektora potpisuje slatinska tvrtka  Asel, a direktor iste Antun Srbić pri svečanom otvorenju je rekao:

– Ovakav je projekt izgradnje na javnoj ustanovi je jedan od rijetkih i prvih primjera u Hrvatskoj. Projekt je pridonio i učenju djece od malih nogu kako napraviti određenu uštedu i kako zaštititi okoliš.  – rekao je između ostalog Srbić. Ideja i inicijativa je krenula od gradskog Odbora za obnovljive izbore energije i njegovog predsjednika Alana Grgića:

-Inicijativa je krenula od nas, ali svakako treba pohvaliti pravovremenu reakciju i podršku gradske vlasti koja je bila nužna u realizaciji ovoga projekta. Isto tako prenosi i pohvale Fonda za zaštitu okoliša prema gradonačelniku Nemecu i gradskoj vlasti koji su se još jednom pokazali kao dobar i pouzdan partner, a samim time fond nam je dao i povjerenje za slijedeći projekt,a to je fotonaponska elektrana također za potrebe vrtića. – zaključio je Grgić. (Vladimir Grgurić)

{gallery}SlikeGodina2014/Solarkavrtic05-2014{/gallery}