Šampion Slavina kutjevački Traminac i istarska Biska Don

U športskoj dvorani školskog centra u Orahovici župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić otvorio je 19. Međunarodni sajam vina, rakija i ruralnog turizma Slavin 2014. koji je i ove godine u organizaciji Grada Orahovice i turističke zajednice grada Orahovice, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednik RH Ive Josipovića te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva RH. Generalni pokrovitelj Slavina je Grad Orahovica, a glavni Virovitičko-podravska županija. Otvorenju Slavina nazočili su

uz župana Tolušića, njegova zamjenica Sanja Bošnjak, u ime suorganizatora HGK Županijske komore Virovitica njen predsjednik Ivan Slamić, HOK-a Obrtnička komore Virovitica predsjednik Vladimir Ivoš, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, predstavnici gradova prijatelja Orahovice, Iloka, Bačke Topole, Villanya i Orfija  te drugi visoki gosti. U sklopu uvodne riječi, orahovački gradonačelnik Josip Nemec istaknuo je kako je Grad Orahovica unatoč kriznoj godini, težio i uspio organizirati još jedan Slavin na iznimno vrhunskoj razini:

-Organizirali smo 19. Slavin upravo zbog samih izlagača i građana Orahovice i to u novom terminu. Nastavljamo s organizacijom Slavina jer smatramo da na taj način pomažemo ”najžilavijem” proizvođačkom i gospodarskom sektoru naše privrede u ovom itekako teškom vremenu, što zbog svjetske ekonomske krize, što zbog sve većeg opterećenja kako gospodarstva tako i stanovnika Lijepe Naše. Mišljena sam da je sajam i više nego potreban da bi proizvođači, kako veliki tako i mali,što lakše došli do tržišta i jednog zajedništva, da bi razmijenili iskustva te poboljšali kvalitetu svojih proizvoda. Ove godine uz posvećenost vina, na ovogodišnjem sajmu organizirali smo u 1. Kulenijadu kako bi upravo kroz vino i kulen prezentirali najveća bogatstva ovoga kraja i cijele Slavonije. – rekao je između ostalog gradonačelnik Nemec. Vladimir Ivoš, Ivan Slamić i župan Tomislav Tolušić biranim su riječima pričali o Orahovici i sajmu Slavin, a prilikom svečanog otvorenja župan Tolušić je istaknuo:

-Nama je zapravo čast biti glavni pokrovitelj ovoga sajma. Grad Orahovica je perjanica turizma Virovitičko-podravske županija, a ovaj sajam Slavin je jedan od ključnih kotačića cijele turističke priče ovog prekrasnog grada i cijele Virovitičko-podravske županije koja je  ponosna na njega i cijelu Orahovicu.  – rekao je između ostalog Tolušić. Na kraju svečanog otvorenja podijeljen su nagrade za najbolja vina i rakije. U konkurenciji vina podijeljeno je ukupno 25 zlatnih, 24 srebrne medalje, 5 brončanih i jedno priznanje. Najbolje ocjenjena vina  ovogodišnjeg sajma Slavin su Frankovka Miraz 2012. Feravina Feričanci te mirno, suho bijelo vino Vrhunska graševina vinarije Kutjevo d.d.  Šampion Slavina 2014. je vino kutjevački Traminac –ledeno vino, berba  2011. U nastavku ovogodišnjeg Slavina bit će održan tradicionalni Vinski bal i izbor za Vinsku kraljicu, Kulenijada te mnoštvo korisnih predavanja iz područja turizma, enologije i poljoprivrede. Sajam Slavin 2014. Bit će zatvoren u nedjelju 4. Svibnja u 17:00 sati. (V.G.)

{gallery}SlikeGodina2014/Slavin2014/SlavinOtvorenje2014{/gallery}