Određen datum ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića za 19. Međunarodni sajam SLAVIN

Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića održat će se u Orahovici 15. i 22. ožujka u sklopu 19. Međunarodnog sajma Slavin 2014., koji se održava od 2. – 4. svibnja 2014. godine. Ocjenjivanje vina i voćnih vina održat će se 22. ožujka 2014. godine, dok će se ocjenjivanje jakih alkoholnih pića održati 15. ožujka 2014. godine. Ocjenjivanje će vršiti priznati stručnjaci, a najboljim vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića nagrade i priznanja biti će uručene prigodom svečanosti otvaranja sajma Slavin 2. svibnja 2014. godine. Vina i jaka alkoholna pića koja budu sudjelovala u ocjenjivanju kvalitete biti će izložena i kušana na ovogodišnjem Slavinu.

 

Na prošlogodišnjem sajmu Slavin bilo je prijavljeno 59 uzoraka vina, što i nije mali broj, s obzirom da se sajam nije održavao dvije godine za redom. Rezultati ocjenjivanja su 22 zlatne medalje, 21 srebrna medalja, 9 brončanih medalja i 6 priznanja. Bila je to prva godina od kada se vrši ocjenjivanje vina da je dodijeljeno najviše zlatnih medalja, u odnosu na broj zaprimljenih uzoraka. Posebna statua organizatora za najbolje ocjenjeno vino Frankovka pripala je vinariji Iločki podrumi d.d., a specijalna nagrada organizatora za najbolje ocjenjeno bijelo suho vino pripala je graševini proizvođača Perak d.o.o. iz Kutjeva. Na 8. po redu ocjenjivanje jakih alkoholnih pića bilo je prijavljeno 13 uzoraka vrlo visoke kvalitete, o čemu govori 7 zlatnih, 5 srebrnih i samo 1 brončana medalja. Povjerenstvo je najbolje ocijenilo rakiju Šljivovicu 2009. godine proizvođača Damira Vaneka iz Orahovice.

Nadamo se da će ove godine na ocjenjivanje doći više uzoraka, kao i veći broj proizvođača i izlagača. Detaljnije informacije i prijavnice za ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića, kao i prijavnice za zakup izložbenog prostora biti će dostupne uskoro na web stranicama Grada Orahovice i Turističke zajednice grada Orahovice. (T. Petrović)