I u Orahovici Vukovar svijetli

Prije 22 godine, 18. studenog 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, pao je herojski grad Vukovar. U spomen na vukovarsku tragediju u Domovinskom ratu, odlukom Hrvatskog sabora, 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Toga dana građani cijele Hrvatske prisjećaju se žrtava Vukovara za slobodnu i neovisnu Hrvatsku paljenjem svijeća.

U znak sjećanja na žrtvu Vukovara, u ponedjeljak 18. studenog 2013. godine, u Orahovici je paljenjem svijeća odana počast gradu heroju. Savjet mladih grada Orahovice, Mladež HDZ – a grada Orahovice, kao i brojni građani, na čelu s gradonačelnikom Josipom Nemecom, paljenjem svijeća duž šetnice od kolodvora do Doma zdravlja, poklonili su se Vukovaru, gradu heroju, kao posebnoj postaji hrvatskog križnog puta. Dostojanstveno, u tišini iskazali su svoje domoljublje, naizmjenično paleći crvene, bijele i plave lampione. Velika zasluga za održavanje ove akcije pripada gradonačelniku Josipu Nemecu, koji je i sam vukovarski branitelj, a koji je donirao novčana sredstva za nabavu potrebnih lampiona. Brojni orahovčani se redovito pridružuju ovoj akciji paljenjem svijeća u svojim domovima.

Ovim simboličnim činom Orahovica se još jednom prisjetila žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Mnogobrojne svijeće zajedno svijetle iskazujući duboko poštovanje i zahvalnost za žrtvu. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/VukovarLampioni2013{/gallery}