Svečano obilježen Dan neovisnosti u Orahovici

Povodom obilježavanja 08. listopada, Dana neovisnosti, predstavnici Grada Orahovice, Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije i brojni građani položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada i na gradskom groblju u spomen na sve poginule u Domovinskim ratu. Položili su vijence i zapalili svijeće prisjećajući se poginulih branitelja i žrtava Domovinskog rata te svih zaslužnih za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države.

Uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prisutni su počast hrvatskim braniteljima odali minutom šutnje i zajedničkom molitvom koju je predvodio vlč. Željko Strnak. Nekoliko riječi o obilježavanju Dana neovisnosti i značaju toga datuma rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

„Danas je dan kojim obilježavamo raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom Jugoslavijom. Na današnji dan ostvaren je stoljetni san hrvatskog naroda o vlastitoj i neovisnoj državi. Hrvatski narod obranio je svoju slobodu i izborio svoju neovisnost prinoseći ogromne žrtve. Sa dužnim poštovanjem prisjećamo se svih koji su svoj život dali za obranu domovine“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Povijesna sjednica na kojoj je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ održana je 08. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade, čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država. Sjednica je održana na tajnom mjestu jer je JNA dan ranije iz zrakoplova raketirala Banske dvore s namjerom likvidacije prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i članova vlade i parlamenta. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/DanNeovisnosti{/gallery}