Podatke sa orahovačke meteorološke stanice koristi Norveški meteorološki institut

Norveški meteorološki institut donosi servis Yr.no s detaljnom prognozom po satima, a nude i dugoročnu prognozu čak i za najmanja mjesta. Iznimno je popularan zbog preciznosti podataka koje dobiva korištenjem podataka s lokalnih meteoroloških postaja. Tako se na stranicama Norveškog meteorološkog instituta mogu naći i podaci za Orahovicu skinuti sa naše meteorološke postaje. Kao što se može vidjeti na fotografiji, Orahovica se nalazi u društvu velikih Norveških gradova.

Meteorološka postaja u Orahovici postavljena je 08. travnja 2011. godine, a postavio ju je Papuk plin d.o.o. za potrebe nominacije plina. Podaci se prosljeđuju i na www.pljusak.com , stranice sa najvećim brojem digitalnih meteo postaja u državi.

Putem meteorološke postaje dobivaju se statistički mjesečni i godišnji podaci, mjeri smjer i brzinu vjetra, temperaturu i vlažnost zraka te količinu oborina, a dobivaju se i podaci o broju sunčanih sati , što je bitno za turizam i za planiranje implementacije energetske učinkovitosti. (T. Petrović)