Orahovčani kuhaju najbolji čobanac

U nedjelju, 20. listopada 2013. godine, u središnjem gradskom parku okupili su se majstori kotlića koji su odmjerili snage u kuhanju čobanca, nadaleko poznatog slavonskog jela. Ovo 21. natjecanje u kuhanju čobanca organizirala je Turistička zajednica grada Orahovice uz suorganizatora Grad Orahovica, Udrugu specijalne policije iz Domovinskog rata „Orao“ Orahovica, Udruga žena Hrvatske sokolice i KUD Orahovica.

Lijepo vrijeme, 42 kotlića, brojne ekipe i njihovi gosti značilo je da će konkurencija biti velika i da će se kuhati zaista odličan čobanac. Na ovom već tradicionalnom natjecanju koje ima za cilj, osim zabave, da se zadrži tradicija kuhanja pravog slavonskog čobanca, 42 prijavljene ekipe iz Zdenaca, Čačinaca, Velike Kopanice, Beranaca, Oriovca, Osijeka, Našica, Požege, Slatine, Bačke Topole, Orahovice i Donje Pištane pokazale su što umiju. Natjecanje je otvorio Predsjednik Turističke zajednice grada Orahovice i gradonačelnik Josip Nemec, koji je bio zadovoljan organizacijom i velikim odazivom natjecatelja. Pozdravio je sve prisutne i zahvalio što su došli na tradicionalno orahovačko natjecanje u kuhanju čobanca. Nakon otvaranja ekipe su prionule kuhanju. Majstori kotlića su u 42 kotlića, svatko na sebi svojstven način, pripremali ovo mnogima omiljeno jelo. Naravno da smo upitali majstore koji su idealni sastojci čobanca i gotovo su svi u glas odgovorili: meso, luk i voda.

Pred stručnim žirijem u sastavu Dalibor Kovač, Dragan Lizačić, Arijana Marinić, Sanja Poljak i Kristina Vasić, bio je težak zadatak odabrati tri najbolja čobanca. Ocjenjivala se boja, okus, gustoća te kohezija – kompozicija namirnica. O pobjedniku je presudila minimalna bodovna razlika, a dokaz da orahovčani kuhaju najbolji čobanac je taj da su sva tri pehara osvojile ekipe iz Orahovice. Tako je prvo mjesto sa ukupno 36 bodova osvojila ekipa Obrtnik i partneri, drugo mjesto pripalo je ekipi Udruga Hrvatskih branitelja liječenih od PTSP Orahovica sa ukupno osvojenih 34 boda, dok je treće mjesto pripalo ekipi Županijska 56 sa osvojena 33 boda. Svim natjecateljima predsjednik Turističke zajednice i gradonačelnik Josip Nemec uručio je zahvalnice za sudjelovanje te pehare pobjednicima. Zahvalio je svim sudionicima, gostima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se ova tradicija ne prekine, istaknuvši da je ove godine bio najveći broj natjecatelja.

Priliku za promociju svojih proizvoda imali su OPG – i sa područja grada i okolice za koje su bili osigurani štandovi koji su privukli pozornost velikog broja posjetitelja. Već i tako mirisnu atmosferu začinila je živa glazba i nastup tamburaškog sastava KUD – a Orahovica, koji su se pobrinuli za dobro raspoloženje kuhara i svih posjetitelja.

Čestitke svim sudionicima i pobjednicima i vidimo se i iduće godine na 22. Natjecanju u kuhanju čobanca. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Chobanijada2013{/gallery}