Orahovački glasnik po 56. puta pred svojim čitateljima

Bio je petak, 01. rujna 1995. godine, dan kada je izašao prvi broj Tjednika, prve novine koje su se izdavale na orahovačkom području, namijenjene svim žiteljima Orahovice, Čačinaca, Crnca i Zdenaca. U to vrijeme postojala je ozbiljna namjera da ovo područje dobije novine koje će izlaziti jednom tjedno, po cijeni od 5 kuna, a trebale su osigurati raznovrsno, kvalitetno, korisno i zabavno štivo te obavijesti. Izlazile su petkom, tiskale su se na 20, crno – bijelih stranica, a donosile su vijesti i informacije vezane uz Orahovicu, Čačince, Zdence i Crnac, bavile su se političkim, gospodarskim i društvenim temama. Izdavač Tjednika bilo je Pučko sveučilište centra za kulturu Orahovica, a glavni urednik bio je Petar Žarković.

Tjednik je vrlo brzo ugašen. Možemo pretpostaviti da bi se razlog mogao tražiti u financijskim poteškoćama ili se građani nisu u dovoljnom broju odazvali pozivima na pretplatu kako bi se pokrili troškovi tiskanja. Od njegove pojave, do izlaska novog informativnog glasila prošlo je 14 godina. Naime, odlukom gradonačelnika Josipa Nemeca, u ožujku 2009. godine izašao je prvi broj informativnog glasila grada Orahovice pod nazivom Orahovački glasnik, mjesečnik namijenjen svim generacijama čitatelja. Glasnik se ne može naći na prodajnim mjestima, već stiže direktno u ruke svih orahovčana. Od ožujka 2009. godine izlazi kao mjesečnik na 36 stranica, u nakladi od 2050 primjeraka, a financira se iz gradskog proračuna. List dolazi čitateljima, bez naknade se dijeli građanima grada Orahovice i prigradskih naselja jednom u mjesecu, a izlazi drugu srijedu u mjesecu. Uloga i dužnost Glasnika je točno i istinito informirati čitatelje o svim zbivanjima na području grada. „Ciljali smo na pojedinca, neka svatko odluči želi li čitati ovakav list ili ne. Svima smo otvorili vrata za informaciju o radu gradske vlasti, udruga i Mjesnih odbora, kao i svim događanjima i zanimljivostima u gradu. Smatram da Orahovački glasnik na kvalitetan način prezentira sva događanja“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Desetak ljudi,koji rade isključivo volonterski bez ikakve naknade, trudi se iz broja u broj pripremiti zanimljivo štivo potkrijepljeno točnim informacijama. Svaki mjesec u vaše domove donose pregršt zanimljivih tekstova i fotografija s područja grada, a svaki sljedeći broj je ljepši, zanimljiviji i bogatiji. Do sada je tiskano 55 brojeva Orahovačkog glasnika, što je velik doseg u začetku skromnog lista začetog s malo sredstava, ali s velikim srcem i željom za promjenom na bolje. Glasnik je opstao zbog svoje usmjerenosti lokalnim temama i projektima od značaja za naš grad. Na taj način gradska vlast pokazuje odgovornost prema građanima i nastoji ih potaknuti da više sudjeluju u životu grada.

Pored tiskanog, postoji i elektronsko izdanje Orahovačkog glasnika koje se nalazi na web stranicama Grada. Nadamo se da ćete i dalje ostati informirani! (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Novine1995{/gallery}