Nedjeljko Josić – Novi – stari pobjednik orahovačke fišijade

U organizaciji Turističke zajednice grada Orahovice i Grada Orahovice, u nedjelju, 13. listopada 2013. godine u središnjem gradskom parku održan je tradicionalni 19. Kup Grada Orahovice u kuhanju ribljeg paprikaša. Fišijada je i ove godine okupila veliki broj natjecatelja, ali i gostiju i posjetitelja te time opravdala ugled koji uživa među ljubiteljima ribljeg paprikaša i ribičima.

Orahovačka fišijada ove godine nadmašila je sva očekivanja. Po broju prijavljenih ekipa koje su sudjelovale na Fišijadi, ova je bila najmasovnija, sudjelovale su 34 natjecateljske ekipe. Svi sudionici težili su jednom, a to je bilo pripremiti najbolji riblji paprikaš po domaćoj recepturi. Kuhalo se, miješalo i začinjalo da paprikaš dobije lijepu boju i pravu jačinu. Miris ribljeg paprikaša primamio je brojne posjetitelje koji su, osim fiša imali mogućnost kušati i šarana na rašljama. Miris svježe pečenog šarana na rašljama širio se ulicama grada, natjecateljski kotlići upotpunili su prostor duž središnjeg gradskog parka, a zvuci tamburice isprepletali su mrežu veselih nota među mnogobrojnim posjetiteljima.

 

Odazivom i organizacijom manifestacije bio je zadovoljan gradonačelnik Josip Nemec koji je i otvorio tradicionalni 19. Kup Grada Orahovice istaknuvši da je velik broj natjecatelja najbolji dokaz da ljudi cijene ovu fišijadu i da se zbog toga sav trud isplati.

Nakon dva sata kuhanja u kojem su kuhari dali svoj trud i upotrijebili sve svoje vještine i tajne pripremanja fiša, uzorci su dostavljeni na ocjenjivanje. Prosudbena komisija u sastavu Zoran Putniković, Mirjana Milošević, Kristina Vasić, Stjepan Konjetić i Velimir Ergić nije imala nimalo lak zadatak. Izabrati najbolje, ocjenjujući svaki uzorak u četiri kategorije: okus, boja, gustoća i kompozicija namirnica nije bilo lako, ali su ipak donijeli odluku. Pobjednik ovogodišnje fišijade je prošlogodišnji pobjednik Nedjeljko Josić iz Donjeg Miholjca. On je u konkurenciji od 34 natjecatelja, prema ocjeni stručnog žirija, skuhao najbolji fiš, osvojivši svih 40 bodova. Drugo mjesto pripalo je Restoranu „Đeram“ iz Velike Kopanice, a treće mjesto ekipi Sever, također iz Velike Kopanice. Pobjednici ovog natjecanja su i više nego oduševljeni te su zahvalili organizatorima na ovako lijepom natjecanju. Nedjeljko Josić istaknuo je da su ove godine na fišijadi bili puno bolji kuhari nego lani te da se planira pokretanje Udruge za zaštitu fiša na području Orahovice, D. Miholjca, Našica i Slatine. Gospodin Josić pobjedom na orahovačkoj fišijadi dobio je pravo nastupa na Prvenstvu Hrvatske u kuhanju fiša u Osijeku na kojem će predstavljati grad Orahovicu i Turističku zajednicu. Svim sudionicima gradonačelnik je uručio zahvalnice te pehare pobjednicima. Po završetku natjecanja gradonačelnik je zahvalio svim sudionicima i posjetiteljima što su podržali manifestaciju te je zatvorio natjecanje.

Dok se riba krčkala u fiš paprikašu, za pjesmu i dobro raspoloženje svih prisutnih pobrinuli su se tamburaši KUD – a Orahovica. U sklopu ovogodišnje fišijade, posjetitelji su imali priliku razgledavati i kupiti neki od proizvoda koji su na prigodnim štandovima izložili članovi Udruge vinogradara i voćara grada Orahovice i OPG Nekić.

Tajne velikih majstora fiša ostaju ipak tajne, jedan od bitnih sastojaka je ljuta papričica. Ipak najjači sastojak od svih je prijateljstvo koje ostaje kroz zajedništvo i druženje, a koje dugi niz godina svima pruža orahovačka fišijada. Bila je ovo još jedna uspješna manifestacija u Turističke zajednice grada Orahovice i Grada Orahovice pa je za očekivati da će sljedeće godine biti još bolje. Čestitke svim sudionicima i pobjednicima i vidimo se na 20. Kupu Grada Orahovice u kuhanju ribljeg paprikaša! (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/Fisijada2013{/gallery}