Manifestacije u Orahovici

Orahovica je lijepa u proljeće, zanimljiva u ljeto, raskošna u jesen i romantična u snježnoj zimi. U svakom godišnjem dobu niz je manifestacija po kojima je Orahovica prepoznatljiva. Svaki period ima svoju manifestaciju, svaka manifestacija ima svoje sudionike i izvođače te brojne posjetitelje. Raznolikost i široka ponuda brojnih događanja i manifestacija u Orahovici oduševit će svakog pojedinca te tako obogatiti kvalitetu odmora svakog posjetitelja. Ovdje svatko može pronaći nešto za sebe. Volite li glazbene koncerte, tradiciju folklora, gastronomske manifestacije dođite u Orahovicu i odaberite manifestaciju u kojoj želite uživati i sudjelovati.

 

Nova godina

Doček Nove godine predstavlja sinonim za novi početak, vedre snove i nove želje. Tu najluđu noć uvijek nekako dočekujemo puni entuzijazma, radosti i svakako nade u nešto bolje. Na svako Silvestrovo u centru grada, pod velikim šatorom, održava se upečatljiv doček Nove godine, koji privlači velik broj posjetitelja. Novogodišnja programska slagalica sastoji se od bogatog glazbenog programa, gastro ponude i tradicionalne čestitke gradonačelnika točno u ponoć, a vatromet koji slijedi nekoliko minuta iza ponoći prizor je koji se pamti.

 

Orahovačke maškare

Svake godine, 3. subotu u veljači u Orahovici počinju maškare. Maškare nude priliku svima da na površinu iznesu svoju fantaziju i ožive svoju maštu. Uspavane zimske mjesece Orahovica dočekuje zaigrana i spremna na vesele pokladne šale, originalne maske i druženje s dragim prijateljima i gostima. Središtem grada prolazi pokladna povorka koja pjesmom tjera zimske duhove i priziva proljeće. Meštar od maškara preuzima ključeve grada, a meštrov namjesnik izriče oštru presudu lakomcu, krivcu za sve orahovačke nedaće. Tih dana Orahovica je najveselija, najljepša, na vrhuncu svoga duha.

Poželite li ponekad pobjeći od svakodnevice i biti superheroj makar na jedan dan?Poželite li ući u vremeplov i otputovati u doba koje vam se čini najsjajnije? Oslobodite svoje snove i budite što god želite biti na Orahovačkim maškarama!

Danas je fašnik, veseli dan, dajte nam nešto, idemo van.

Vesele tu smo maškare mi, pjevajte s nama zajedno svi.

Ludujmo, plešimo, pjevajmo u glas, nek’ radost prati i nas i vas.

 


Međunarodni sajam vina „Slavin“

Međunarodni sajam Slavin, sajam vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i ruralnog turizma počinje prvog petka u svibnju, a ima za cilj okupiti vinogradare, voćare, proizvođače jakih alkoholnih pića te proizvođače i trgovce opreme, iz Hrvatske i inozemstva,  kako bi unaprijedili svoju prodaju te kako bi upoznali nove tendencije u područjima voćarstva i vinogradarstva. Ova vinska manifestacija prilika je svim zaljubljenicima u dobru kapljicu da upoznaju proizvođače vina, jakih alkoholnih pića i opreme, a ujedno i prilika za degustaciju vrhunskih proizvoda. Cilj manifestacije je kreiranje nove turističke ponude i stvaranje nove slike Orahovice kao vrhunske gastro – eno destinacije, a obiluje brojnim edukativnim i zabavnim programima, kao i brojnim natjecanjima u spravljanju tradicionalnih slavonskih specijaliteta. Također je organizirano i ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića te svima vrlo dobro poznat Vinski bal. Sajam Slavin nudi svim posjetiteljima uživanje u vrhunskim vinskim sortama i ukusnim delicijama.

 

Dan grada Orahovice

Bogat kulturno umjetnički i glazbeni program povodom proslave Dana grada Orahovice i blagdana Našašća sv. Križa, 03. svibnja, svake godine posjeti velik broj posjetitelja. Dan grada Orahovice trodnevni je praznik kulture, sporta, udruga i mališana. Proslava se odvija u prostorijama gradskih ustanova, na ulicama i u centralnom gradskom parku.

 

Orahovačko proljeće

Svagdje su proljeća lijepa, ali kad proljeće široko otvori orahovačka vrata i zagrli ovaj prekrasni orahovački kraj, nigdje takove ljepote.

Orahovačko proljeće najveća je i najpoznatija kulturna manifestacija u Virovitičko – podravskoj županiji i jedna od tri najveće u Slavoniji. Od 1959. godine na ovamo Orahovčani proljeće slave u obliku ove kulturno – zabavne, glazbene, turističke i sportske manifestacije. Ova manifestacija dugi niz godina oduševljava orahovčane i brojne posjetitelje. U raznovrsnom programu, koji traje tjedan dana, nađe se ponešto za svakoga: izložbe, natjecanja, koncerti, a sve završava prve nedjelje u lipnju Cvjetnim korzom – mimohodom mališana odjevenih u maštovite cvjetne kostime te tradicionalnom smotrom folklora na kojoj sudjeluju brojna kulturno – umjetnička društva iz Hrvatske i inozemstva. Ova šarena povorka svake je godine sve brojnija. Orahovica tih dana odiše proljećem – Orahovačkim proljećem.

 

Otvorenje turističke sezone

U čarobnom ambijentu Izletišta Orah, svake godine u lipnju, brojnim sportskim, društvenim, kulturnim i zabavnim događanjima, obilježava se početak turističke sezone. Izletište Orah, omiljeno okupljalište velikog broja Slavonaca, tada postaje veliki zabavni park sa mnoštvom zanimljivih sadržaja koji će zadovoljiti najrazličitije ukuse. U sklopu programa Otvaranja turističke sezone, tradicionalno se bira i Miss Jezera. Formula za uspješno otvorenje turističke sezone dobra je suradnja i zajedništvo orahovačkog Odbora za kulturno – turističke manifestacije i Udruga s područja grada, koje na taj način pokazuju veliku ljubav prema svom gradu.

 

Zlatni orah

Međunarodni kup slastičara „Zlatni orah“ veličanstveni je slastičarski događaj, natjecanje u izradi slastica od autohtonih slavonskih namirnica s naglaskom na prepoznatljivost orahovačkog kraja – orahu. Zadatak: napraviti što ljepšu i što ukusniju tortu na bazi oraha. Revija je to fantastičnih slastica, profesionalaca i amatera, kada se slastice spajanjem boja, okusa i oblika pretvaraju u prava umjetnička djela. Cilj manifestacije je upoznati natjecatelje s tradicijom slavonskog kolača, ali i podići kvalitetu gastronomije i turističke ponude prezentacijom i pripremom tradicionalnih slavonskih slastica.

 

Dani piva

Krajem srpnja, u slavu piva, na Izletištu Orah podiže se šator, organiziraju brojna natjecanja – izletište postaje jedan mali grad zabave i gastronomije. Manifestacija se odlikuje bogatim i raznolikim programom, obiljem gastronomske ponude i velikim izborom različitih vrsta odličnog piva. Programi su cjelodnevni, a nastupaju razni pjevači i glazbeni sastavi. Jedna od najvećih atrakcija „Dana piva“ je Izbor pivske kraljice. Na orahovačkim Danima piva svatko pronalazi neke svoje drage pjesme, plesove, igre ili drugu zabavu ili razonodu. Zabava do ranih jutarnjih sati je zagarantirana.

 

Festival Zelenog silvanca

U mjesecu kolovozu na izletištu Orah organizira se Festival Zelenog silvanca, poznatog orahovačkog vina. Ova dvodnevna manifestacija nudi degustaciju vrhunskih vina, bogat gastro – eno program s vrhunskim delicijama i bogatim zabavnim programom koji za svakog nudi po nešto. Ova manifestacija od iznimnog je značaja za orahovačko područje sa stoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva. Festival Zelenog silvanca usmjeren je na promociju vina i tradicionalne gastronomije. Na ovu manifestaciju dobrodošli su svi ljubitelji dobre kapljice i dobre hrane koji žele naučiti nešto o kulturi vina i kulturi stola.

 

Svjetski dan turizma

Turizam u Orahovici ima dugu i bogatu tradiciju. Čistom i očuvanom prirodom, kulturno – povijesnom baštinom te marljivim i gostoljubivim ljudima, Orahovica više od stoljeća privlači brojne posjetitelje. Orahovica je danas središte turizma, ne samo na području Virovitičko – podravske županije, nego na području cijele Slavonije i Baranje. S obzirom da se u svijetu 27. rujna obilježava kao Svjetski dan turizma, a Orahovica ima dugu tradiciju bavljenja turizmom, Grad Orahovica i Turistička zajednica nastoje taj dan obilježiti na prigodan način: velikom proslavom u centru grada. Ovom manifestacijom svim zainteresiranima omogućena je degustacija i kupovina domaćih proizvoda na izložbenim štandovima, a istovremeno, poljoprivrednim gospodarstvima i udrugama pruža se pomoć u promociji i prodaji njihovih proizvoda. Proslavu Svjetskog dana turizma obilježava i bogat kulturno – umjetnički i zabavni program.

 

Kup Grada Orahovice u kuhanju ribljeg paprikaša

Na radost svih ljubitelja slavonske kuhinje i zvuka tamburice, svaku jesen održava se Kup Grada Orahovice u kuhanju ribljeg paprikaša koji okuplja mnoštvo vrsnih kuhara i ljubitelja fiša. Ovo tradicionalno gastronomsko natjecanje označava uvod u doba godine kada Orahovica poprima svima dobro poznatu i dragu sliku u bojama jeseni. Taj dan centralni gradski park postaje glavno okupljalište velikog broja gurmana.

 

Natjecanje u kuhanju čobanca

U Orahovici se uvijek dobro jelo i pilo, plodna zemlja i vrijedne ruke stvarale su bogatstvo okusa  i mirisa.

Tradicionalno se u Orahovici svake jeseni, u želji da mirisi i okusi Slavonije zavladaju gradom, okupljaju majstori u kuhanju čobanca, poznate delicije koja se rado jede u našem kraju. Ovom kulinarsko – zabavnom manifestacijom nastoji se obogatiti društveni život grada, promovirati njegove ljepote i prezentirati tradicionalnu slavonsku kuhinju koje je neizostavan dio nadaleko poznati čobanac.

 

Crkvaračko prelo

Tradicionalna kulturna manifestacija „Crkvaračko prelo“ sastavni je dio kalendara kulturnih zbivanja grada Orahovice, a održava se kao uvod u predblagdansko Božićno slavlje, posljednje nedjelje prije Božića. Cilj ove manifestacije  je njegovanje i promicanje izvornog kulturno – povijesnog naslijeđa, tradicije, narodnih pjesama i plesova te oživotvorenje narodnih običaja orahovačkog kraja i trganje mnogih običaja od zaborava.