U Orahovici je sve u znaku bajke

Mnogo je toga Orahovicu učinilo bajkovitom: priroda, jezero, rijeke, šume, no u prvom redu je za to zaslužna Ružica grad. Legenda o Ružici, jedna od najpoznatijih, priča je o lijepoj kneginji, koja je, prema jednoj od legendi, nakon smrti svojih roditelja, odlučila udati se za onog viteza koji pobjedi na viteškom turniru te njemu povjeriti upravljanje gradom. Na iznenađenje svih, pobjednik turnira bio je „crni  vitez“, pripadnik neprijateljskog franačkog naroda, pa se kneginjica, kako grad ne bi pao u neprijateljske ruke, sunovratila s najviše kule.

Brojne su legende o Ružica gradu. Neobično ime Ružica grada bilo je poticaj za nastanak legendi koje nastoje objasniti postanak grada i njegova imena, koristeći pri tome srednjovjekovni svijet princeza, vila i vitezova. Grad Orahovica nastoji oživiti legende o Ružici, probuditi maštu građana i posjetitelja i omogućiti im da stvore svoju vlastitu priču. Na osnovu projekta koji je kandidirala Turistička zajednica grada Orahovice, a temeljem odluke Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice o dodjeli potpore Turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2013. godini, odobren je program sufinanciranja izgradnje sjenice u Parku kneginje Ružice u iznosu od 20 000,00 kn, a ostatak sredstava financirat će Grad Orahovica.  Izvođenje radova na izgradnji sjenice počelo je u četvrtak, 12. rujna 2013. godine. Završetkom radova gradski park biti će doveden u ozračje srednjeg vijeka.

„Odlučili smo izgradnjom sjenice kneginje Ružice ostaviti novi pečat gradu, stvoriti novu turističku atrakciju, jer na ovaj način gradimo novu budućnost, maštu i stvaranje nekih novih priča“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/ParkKneginjeruzice09{/gallery}