Projekt „Mađarsko – hrvatske Vinske priče“ predstavljen na pristupnoj konferenciji Vukovar 2013.

U petak, 20. rujna 2013. godine, u Vukovaru je održana pristupna konferencija IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska kojoj je prisustvovao gradonačelnik Josip Nemec. Održavanje konferencije povezano je s ulaskom hrvatske u Europsku uniju i Danom europske suradnje, a ujedno je bila prilika osvrnuti se na sve što je realizirano u  proteklih sedam godina, s obzirom da Program ulazi u svoju završnu fazu. Predstavljanjem projektnih partnera i prezentacijom najuspješnijih projekata pokazano je na koji način ovaj program pružio potporu prekograničnoj suradnji Hrvatske i Mađarske te na koji je način podigao kvalitetu života u programskom području. Također su istaknute obveze zemlje članice, iznesene su informacije o novom proračunskom razdoblju 2014. – 2020. te u kom smjeru ide Republika Hrvatska. U programskom razdoblju od 2007. – 2013. godine, više od 27 milijuna eura sredstava Europske unije ravnopravno je dodijeljeno Mađarsko – Hrvatskim projektima s obje strane.

Jedan od rijetkih projekata koji su prezentirani u sklopu konferencije bio je i projekt Grada Orahovice „Mađarsko – hrvatske Vinske priče“. Grad Orahovica je nositelj cijelog projekta i njegov glavni korisnik, a rezultat je odlične prekogranične suradnje sa gradovima Villany i Ilokom i inicijative i stalne podrške gradonačelnika Josipa Nemeca. Bit i poveznica ovog projekta i gradova je, osim sličnog podneblja i povijesti, zajednička vizija vinskog turizma u pograničnoj regiji te promidžba turizma, kulture i tradicije ovih krajeva. Tijekom proteklih mjeseci provedbe projekta, gradovi partneri sudjelovali su u raznim projektnim aktivnostima: održana su sva tri planirana festivala vina u Villanyu, Orahovici i Iloku, kupljen je šator koji nakon provedbe projekta ostaje u trajnom vlasništvu grada Orahovice, a u tijeku je i sanacija vinske ceste na potezu Merkur – Duzluk. Nakon sanacije vinske ceste, uslijedit će postavljanje smeđe signalizacije i info punktova duž cijele kružne rute Merkur – Duzluk – Nova Jošava, u duljini 7,7 kilometara. Projekt „Mađarsko – hrvatske Vinske priče“ su prezentirali predstavnik Zajedničkog tehničkog tajništva u Budimpešti, András Tálos i Sven Jesenković koji je zastupao Grad Orahovicu, nositelja projekta.

Uspješna realizacija projekta „Vinske priče“ dokaz je da se uz dobru suradnju, organizaciju i pouzdane partnere može puno postići. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/Vukovar09{/gallery}