Gradonačelnik prisustvovao radnom sastanku vezanom uz projekte vodoopskrbe i odvodnje na području Virovitičko – podravske županije

U utorak, 24. rujna 2013. godine, u Velikoj vijećnici Virovitičko – podravske županije, održan je radni sastanak kojem su nazočili predstavnici Hrvatskih voda, Agencije za regionalni razvoj VPŽ, jedinica lokalne samouprave, komunalnih poduzeća, zamjenica župana Sanja Bošnjak i gradonačelnik Josip Nemec. Tema sastanka bila je učinkovitije planiranje i priprema projekata vodoopskrbe i odvodnje na području županije, a cilj sastanka bio je informirati sve dionike sa aktualnim informacijama te mogućnostima za daljnji razvoj vodoopskrbe i odvodnje, posebice iz EU fondova ili Europske investicijske banke.

Na sastanku je istaknuto da se ulaskom u EU realizacija EU projekata promjenila. Naime, Hrvatske vode biti će ugovarateljsko tijelo za projekte vodovoda i odvodnje, dok će komunalna i vodoopskrbna poduzeća biti ti koji će provoditi projekte i odgovarati za njih. Predstavnici lokalnih samouprava i komunalnih poduzeća iznijeli su svoje probleme u vezi financiranja radova i prijave projekata na EU fondove, istaknuvši da su na području županije u tijeku radovi u iznosu od 200 milijuna kuna za koje se ne zna na koji način će se financirati.

Gradonačelnik Josip Nemec iznio je svoje nezadovoljstvo: „Hrvatske vode odgovorne su za održavanje kanala i rijeka. Građani uredno plaćaju vodnu naknadu, ali u Orahovici je na području retardacijske brane i na rijeci Vučici, zbog neodržavanja, protočnost znatno smanjena te postoji opasnost od poplave, a jedinica lokalne samouprave ne smiju ništa poduzeti u vezi toga. Tko će biti odgovoran kada se bude zbrajala šteta od poplave? Nužno je odrediti strategiju, da županija bude nositelj projekata jer jedinice lokalnih samouprava nemaju potrebne kadrove. Kako bi se završili započeti projekti, Hrvatske vode trebaju osigurati sredstva za završetak projekata i izradu dokumentacije, a ne da sve financiramo iz vlastitih sredstava. Trenutno se ne zna ni tko će što raditi ni koliki je iznos sredstava koji će nam biti dostupan“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec. (T. Petrović)

{gallery}SlikeGodina2013/VodaRadniSastanak09{/gallery}