Orahovačka bijela dama

Posebno je nešto u Orahovici, malom gradu u Virovitičko – podravskoj županiji. Kada njime budete prolazili ili u njemu boravili, nemalo ćete se začuditi. Zbog iznimno pogodnih prirodnih uvjeta, u Orahovici je gnijezdo svila jedna neobična stanarka – roda. Uz rode je vezana legenda da upravo one donose djecu. Zanimljivo je da je svila gnijezdo na zgradi koja je nekada davno bila rodilište, a Orahovica je poznata kao grad blizanaca?! Doletjela je jednog ožujka 2007. godine i od tada svake godine dođe u ožujku, a odlazi krajem kolovoza u smjeru Afrike. Vjetrovi, kiše, oluje, grabežljivci, lovci i druge opasnosti koje vrebaju na dalekom putu još su se jednom dokazali nedostojnim protivnicima našoj rodi. Godinama leti preko tri kontinenta i tko zna koliko država kako bi stigla u Orahovicu.

Ova pojava, kakvu ne pamte ni najstariji orahovčani, postala je glavna atrakcija u gradu. Mnogi su imali priliku promatrati je kako s puno ljubavi i truda svija svoje gnijezdo, kako stvara svoju obitelj, mlade rode kako vježbaju svoja mala krila, kako mlate njima pod budnim okom svoje mame, promatrali su njihov prvi let. Navikla je ona na ljude koji u velikom broju šeću gradom, ne boji se automobila, kamiona ni autobusa. Ne plaši se gužve i buke. Na svojim visokim štulama graciozno korača po cesti, ne poštujući baš prometnu signalizaciju. Svako malo sagne glavu i škljocne crvenim kljunom od zadovoljstva. Otmjeno korača ulicama grada. Hoda sporo i dostojanstveno. Dane provodi šećući  i hraneći se po gradskim parkovima, a ponekad s visine nadgleda radove u gradu. Orahovčani su sretni što svoj život mogu dijeliti sa ovom zanimljivom susjedom. Nikome ne smeta, kažu, pobrine se za sve štetočine, a dan bez njezina klepetanja bio bi pust.

Naši stari kažu da su sretna i bogata ona mjesta u koja se vraćaju rode. Prostrana polja i velik broj parkova dokaz su da je ovo mjesto bogato plodnim tlom i vrijednim ljudima pa i ne čudi da se rode vraćaju tamo gdje ima obilja hrane. Donesu li usput i koju bebu više? Ako se rode i dalje budu uporno vraćale u  Orahovicu, možda jednog dana škola postane pretijesna.

Naša dama uskoro će krenuti na svoj fascinantni, iscrpljujući i opasan put preko Gibraltara do daleke Afrike. Ta iznimno lijepa ptica privržena je onome tko je hrani, ali je ipak uvijek u potrazi za jatom s kojim preživljava. Vratit će se opet nagodinu da nam najavi dolazak proljeća. (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/Roda08-2013{/gallery}