Održan sastanak predstavnika LAG – a Papuk

U cilju ostvarivanja zacrtane misije LAG – a Papuk, u utorak, 20. kolovoza 2013. godine, u prostorijama Male gradske vijećnice, održan je sastanak predstavnika LAG – a Papuk. LAG Papuk prvi je LAG osnovan na području Virovitičko – podravske županije, a čine ga grad Orahovica te općine Zdenci, Čačinci i Crnac. Sastanku su, uz čelništvo Grada Orahovice, nazočili i predstavnici općinske vlasti Zdenaca i Crnca te zamjenica župana VPŽ Sanja Bošnjak, ravnateljica Agencije VIDRA Natalija Havidić i pročelnik upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU VPŽ Tugomir Majdak.

Predstavnici LAG – a Papuk i Virovitičko – podravske županije okupili su se kako bi dogovorili mogućnosti što veće prijave projekata za financiranje ruralnog razvoja prema Javnom pozivu Ministarstva poljoprivrede za projekte poljoprivrednika za 2014. godinu kao početne pozicije za aktivan rad LAG – a. Sastanak je otvorio predsjednik LAG – a Papuk i gradonačelnik Josip Nemec, koji je prisutne izvijestio o maksimalno dozvoljenom iznosu sredstava IPARD Programa od 900.000,00 kn koja su dodijeljena LAG – u Papuk za financiranje izdataka u 2013. i 2014. godini te se zahvalio Agenciji VIDRA na pruženoj pomoći, znanju i iskustvima. Nakon kratke rasprave dogovorene su daljnje aktivnosti, kao što su dorada Lokalne razvojne strategije te animacija lokalnog stanovništva i edukacija.

„Na današnjem sastanku donijeli smo vrlo bitne odluke koje ćemo provesti u interesu naših lokalnih samouprava, a tiču se pripreme novih projekata. Svatko će na svome području preuzeti određene zadaće, a poveznica bi trebao biti LAG. Plan je da se u LAG – u zaposli jedna osoba, a za to smo i dobili sredstva“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

U Hrvatskoj će LAG – ovi, temeljem natječaja Ministarstva poljoprivrede, moći koristiti sredstva IPARD – a sve do kraja 2014. godine. Novo programsko razdoblje biti će vrlo zahtjevno i izazovno, tražiti će zajednički rad i suradnju kako bi se otvorila mogućnost zajedničkog planiranja i ostvarivanja projekata koji će se financirati iz sredstava strukturnih fondova Europske unije. (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/LAG08-2013{/gallery}