Gradonačelnik na 1. Hrvatsko – Mađarskom festivalu domaćih proizvoda u Orfü

U nedjelju, 18. kolovoza 2013. godine, Orfü je bio domaćin festivala domaćih proizvoda pod nazivom 1. Hrvatsko – Mađarski festival domaćih proizvoda, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Josip Nemec na poziv generalne konzulice RH u Pečuhu Ljiljane Pancirov i  načelnice općine Orfü Füziné Kajdy Zite. Organizator festivala je Neprofitni savez Pečuh – Mečeške vinske ceste s partnerom Općinom Jagodnjak u okviru prekograničnog IPA projekta „COOLIN“. Projekt je prvenstveno fokusiran na populariziranje kulena kao tradicionalnog gastronomskog specijaliteta Baranje, ali i upoznavanje drugih domaćih proizvoda. Festival je ujedno bio prilika za proslavu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a u okviru priredbe mogao se dobiti uvid u hrvatsku kulturnu baštinu i gastronomske vrijednosti. Cilj festivala domaćih proizvoda bio je omogućiti proizvođačima izlaganje vlastitih proizvoda te na taj način promovirati pravi izvorni domaći proizvod. Proizvođači s obje strane granice posjetitelje su osobno upoznali sa svojim proizvodima.

Ispred Panoráma Kemping tržnice male i obiteljske tvrtke, obrti i OPG – ovi ponudili su kupcima, stranim i domaćim, domaće proizvode poput suhomesnatih prerađevina, meda, prirodnih sokova, domaćih sireva i drugih mliječnih prerađevina, ekološki proizvedenu kozmetiku, suvenire i drvene igračke, proizvode od voća i povrća, sve po prihvatljivim cijenama.

Prilikom otvaranja festivala, uz generalnu konzulicu RH u Pečuhu Ljiljanu Pancirov, načelnicu Općine Orfü Füziné Kajdy Zitu i načelnika Općine Jagodnjak Anđelka Balabana,  sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Josip Nemec. „Čast mi je pozdraviti vas ispred Grada Orahovice, grada prijatelja Općine Orfü i što vas po prvi puta mogu pozdraviti ispred zemlje članice Europske unije. Želim se ovom prilikom zahvaliti konzulici i načelnici na kvalitetnoj i uspješnoj suradnji Orahovice i Orfüa koja je pridonijela razmjeni dobrih iskustava na području turizma. Nadam se da će u budućnosti ta suradnja biti još bolja i da će biti još zajedničkih projekata“ – rekao je gradonačelnik Josip Nemec.

Ovogodišnji festival domaćih proizvoda u Orfü peti je po redu, ali je po prvi put organiziran u suradnji sa proizvođačima i obrtnicima iz Hrvatske. (T. Petrović)

 

{gallery}SlikeGodina2013/Orfu08-2013{/gallery}