Nastavljaju se javni radovi u Orahovici

U srijedu, 15. svibnja 2013. godine, započeli su javni radovi odobreni u prošloj godini, dok se odobrenje novog ciklusa javnih radova još uvijek iščekuje. Već sedmu godinu za redom, Grad Orahovica uključio se u program javnih radova kojim Hrvatski zavod za zapošljavanje potiče privremeno zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba. Poučeni dosadašnjim dobrim iskustvom, Grad Orahovica ponovno je prihvatio mogućnost zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba u okviru javnih radova, koje će u suradnji sa orahovačkim područnim zavodom za zapošljavanje provoditi putem vlastitog komunalnog poduzeća Papuk d.o.o. i poduzećem Ružica grad d.o.o. Poslovi javnih radova provodit će se prema Planu i programu uređenja javnih površina u gradu i prigradskim naseljima.

Grad Orahovica želi putem ovog programa pomoći svojim stanovnicima u teškim životnim prilikama u kojima su se našli, poboljšati ekonomski i materijalni status ljudi bez stalnog zaposlenja, a ujedno i urediti javne površine u gradu. Na poslovima javnih radova, odobrenih 2012. godine, zaposleno je ukupno 49 osoba od koji 14 osoba nastavlja s produženjem ugovora na tri mjeseca (14.01. – 13.04. i 15.04. – 14.07.), 12 osoba kreće s ugovorom na 2 mjeseca, a 23 osobe kreću s ugovorom na 3 mjeseca. Grad Orahovica je iz proračuna za zapošljavanje putem javnih radova osigurao sredstva u iznosu od 365 600,00 kn za ovu godinu, a zbog velikog odaziva zainteresiranih za ovakav način zapošljavanja, u novom ciklusu javnih radova, izvršit će se rebalans proračuna. Svi koji žele raditi, a ispunjavaju uvjete za rad u javnim radovima koje je odredio Hrvatski zavod za zapošljavanje, Grad će to omogućiti.

U svom obraćanju, gradonačelnik Josip Nemec, zaželio je uspješan rad svima te izrazio zadovoljstvo ovim mjerama zapošljavanja koje će u ovim kriznim vremenima zasigurno dobro doći nezaposlenim građanima.

Iako Grad pokazuje socijalnu osjetljivost i na druge načine potpomažući najugroženije skupine, ovakav način zapošljavanja pokazao se najučinkovitijim, jer se tako građani nakon niza godina nezaposlenosti vraćaju na tržište rada te im se pruža mogućnost kako bi zaradili nešto novca nužnog za preživljavanje. (T. Petrović)

Galerija fotografija:

{gallery}SlikeGodina2013/JavniRadovi-5-2013{/gallery}