Gradonačelnik i suradnici gostovali u Villanyu

U nedjelju, 12. kolovoza 2012., gradonačelnik Josip Nemec i suradnici gostovali su u prijateljskom gradu Villany u susjednoj Mađarskoj. Na poziv gradonačelnika grada Villany-a Gyule Takats nazočili su 325-oj obljetnici povijesne bitke kod Harsany-brda, koja je obilježila kraj turske vladavine na tom području. Kako su prijateljski gradovi Orahovica i Villany potpisnici Sporazuma o međunarodnoj suradnji, te su zajedno prijavili prekogranični projekt na 3. pozivu IPA CBC HU-HR 2007.-2013.  ovo je još samo jedan u nizu prijateljskih susreta s ciljem promicanja kulturnih i povijesnih vrijednosti, a isto tako i održavanja dobrih međunarodnih odnosa.

Domaćini su, nakon srdačne dobrodošlice i održane svečane mise za sve poginule u nekadašnjoj bitci protiv Turaka, poveli gradonačelnika i suradnike u obilazak prirodnih i kulturnih znamenitosti Harsany-brda, koje je izuzetno bogato nasadima vinove loze i s dugom tradicijom proizvodnje vina. Osobita znamenitost je i tzv. „Park kipova“ koji se sastoji od mnogobrojnih kamenih skulptura izrađenih vještom rukom mađarskih kipara.

U popodnevnim satima održana je i animacija srednjevjekovne  bitke, koju su uprizorili volonteri i članovi mađarskih kulturno-povijesnih udruga, na taj način demonstrirali oblik i način ratovanja toga doba, te proslavili pobjedu vojske Mađara nad Turcima.

Na kraju cjelodnevnog posjeta predstavnici Orahovice i Villany-a zaključili su kako će i u budućnosti nastaviti s ovakvim susretima koji promiču prijateljstvo, kulturne vrednote,  te njeguju sjećanja na zajedničku prošlost. (M.B.)

{gallery}pancho/villany-08-2012{/gallery}