”Zajedno smo jači” – projekt osoba mentalnom retardacijom

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom u centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, održana je edukacija za predstavnike svih udruga članica Saveza te radionice samozastupanja za predstavnike klubova, uz ostale prateće programske aktivnosti.

Edukacija koje se u Orahovici održava po peti puta, ove je godine u  sklopu projekta „Zajedno smo jači” čiju realizaciju sredstvima omogućava Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. U ovom projektu sudjelovale su udruge iz cijele Hrvatske, od Dubrovnika do Iloka:

 

-Ime ovogodšnjeg kampa u Orahovici ”Zajedno smo jači” ima svoj itekako veliki značaj jer upravo kad smo zajedno, kada nas na tisuće ima i kada zajedno radimo, jači smo i jedna smo snaga koja se može boriti za kvalitetu života osoba s mentalnom retardacijom, ali i njihovih obitelji. Činjenica je da su u prošlosti osobe s mentalnom retardacijom bile dosta zanemarene, odnosno njihove potrebe, nije bilo dovoljno potrebne podrške, ali to se polako mijenja upravo zahvaljujući nama jer mio stalno upozoravamo na probleme i potrebe koje mi imamo i ljudi to polako prepoznaju i podrška je sve veća. Jedan od razloga našeg dolaska u Orahovicu je i edukacija predsjednicima, tajnicima i roditeljima osoba s mentalnom retardacijom kako bi i na taj način olakšali život osoba s mentalnom retardacijom. Na ovome području odradili smo niz aktivnosti, bili smo i na Višnjici što je bio poseban doživljaj za naše članove koji su jahali na konjima, vidjeli jelene i vozili se kočijom. Neke naše udruge to ne mogu vidjeti u svojim sredinama pa je to bilo nešto posebno za njih.

Moram se zahvaliti gradonačelniku Orahovice Josipu Nemecu koji nas je podržao i došao pozdraviti na završnoj svečanosti te posebno osoblju Centra za edukaciju na čelu s voditeljicom Marlenom Brstilo-Čičković  koji su vodili brigu da nam ništa ne nedostaje i da se kod njih osjećamo gotovo kao kod kuće. – rekla je predsjednica Saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom Mirjana Jakovčev. Domaćin Savezu kao i svih godina do sada bila je orahovačka udruga osoba s mentalnom retardacijom i klub Jaglac, a njen predsjednik Stjepan Golubić zahvalio je predsjednici i upravom odboru što su i ove godine odabrali Orahovicu za svoju bazu te istakao kako je ova edukacija priznanje za rad Udruge, ali isto tako i nagrada za sve članove udruge i poseban doživljaj za njih. Orahovački gradonačelnik Josip Nemec dao je svoju punu podršku i obećao pomoć u svim pogledima kako Savezu tako naravno u prvom redu orahovačkoj udruzi:

-Za ovaj posao potrebno je puno rada, brige i ljubavi i zato moram odati priznanje ovim ljudima koji to shvaćaju kao dio života i rade to punim srcem i dušom. Grad će uvijek biti na raspolaganju ovakvim udrugama i pomoći koliko bude mogao. Moram svakako pohvaliti i našu domaću udrugu koja nam je svojim radom svima otvorila oči i pokazala koliko zapravo osoba s posebnim potrebama ima u našem gradu i njegovoj okolici. Hvala vam što brinete,

što radite, a mi smo tu da vam pomognemo. – zaključio je gradonačelnik Nemec. Na završnoj svečanosti članovi udruga koje su sudjelovale u kampu, priredile su jedan dirljivi, zabavni program u kojem su pokazali što su naučili i na kraju bili itekako ponosni na gromoglasni pljesak koji su dobili. (V.G.)