Obrazovanje u poljoprivredi i turizmu spojilo orahovačku i mađarsku školu

U sklopu IPA projekta prekogranične suradnje u zajedničkoj suradnji našle su se Srednja škola „Stjepan Ivšić“ Orahovica  i Poljoprivredna škola „Teleki  Zsigmond“ Villany. Obje škole obrazuju učenike u poljoprivrednim zanimanjima. Srednja škola u Orahovici ima jedan razredni odjel učenika koji se obrazuju za zanimanja voćar-vinogradar-vinar i cvjećar, dok je škola u Villanyju isključivo poljoprivredna:

– Naša je škola pretprošle godine posadila mali vinograd, od Virovitičko-podravske županije dobili smo sredstva za kupovinu traktora i zaključili da su nam potrebni priključni strojevi, podrum i moderna učionica za poljoprivredu. Kako su novčana sredstva za ovu namjenu dosta velika, nismo mogli očekivati da će nam županija financirati  u potpunosti ovaj projekt. Na prijedlog ravnateljice razvojne agencije VIDRA Sanje Bošnjak, javili smo se  na natječaj IPA programa i vrlo brzo stupili u kontakt s prof. Idom Baloghne, ravnateljicom  škole u Villanyju. Kolegica Ida prihvatila je suradnju i nakon nekoliko sastanaka u Hrvatskoj i Mađarskoj napisali smo projekt koji je na našu sreću prihvaćen i počeo se primjenjivati od  srpnja ove godine – kaže ravnatelj Srednje škole „Stjepan Ivšić“ Orahovica prof. Zorislav Milković. Krajem rujna ravnatelj Milković i profesori orahovačke škole te orahovački gradonačelnik Nemec, predsjednik Udruge kuhara Dražen Šafar i predstavnica Poljoprivrednog poduzeća „Orahovica“ Romi Suk-Barić posjetili su školu u Villanyju te sudjelovali na uvodnoj konferenciji za provedbu navedenog projekta. Ravnatelj Milković nakon posjeta naglasio je kako škola kroz ovaj projekt planira ostvariti nekoliko krucijalnih aktivnosti među kojima je i odlazak na stručnu praksu učenika i profesora iz Orahovice u Villany na predavanja i radionice o proizvodnji rakije. Jedan je od ciljeva i sudjelovanje škole iz Orahovice na sajmu vina u Mađarskoj, a škola iz Villanyja sudjelovat će na stručnoj praksi u Orahovici – predavanjima i radionicama o proizvodnji bijelih vina te će također biti sudionici i sajma Viroexpo u Virovitici. Vrijednost je ovoga projekta 200.000 eura (100.000 eura za svakog partnera):

– Najznačajniji je element suradnje obrazovanje u poljoprivredi, a svakako važnu ulogu igra i turizam te interkulturna suradnja dviju škola, gradova, regija pa i naroda. Na nama je da projekt uspješno provedemo i ispunimo sve zadane ciljeve – rekao je ravnatelj Milković te dodao kako škola zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, županu VPŽ Tomislavu Tolušiću, gradonačelniku Orahovice Josipu Nemecu, predsjedniku orahovačke Udruge kuhara Draženu Šafaru, razvojnoj agenciji VIDRA, upravnom odjelu za društvene djelatnosi VPŽ na čelu s pročelnicom Vesnom Šerepa, kolegama iz Mađarske te posebno orahovačkim profesorima Danijelu Stojkoviću i Sandi Bašić.  (V.G.)