Prezentacija važnosti Prve pomoći u središtu Orahovice

Gradsko društvo Crvenog križa i klub mladeži ovoga društva obilježili su Svjetski dan Prve pomoći. U središtu Orahovice mladež društva održala je pokaznu vježbu želeći prisutnim građanima dokazati veličinu Prve pomoći:

-Svjetski dan Prve pomoći koji je na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i crvenog polumjeseca, obilježen po prvi puta 2003 godine, proslavilo je 115 nacionalnih društava Crvenoga križa. Ovaj izniman uspjeh dokazuje da je Prva pomoć osnovna dobrovoljna aktivnost zajednička svim nacionalnim društvima Crvenog križa, prisutna i cijenjena u svim zajednicama.  – kaže ravnatelj CK Orahovica Željko Kiš.  Mladi su Orahovčani vjerodostojnim prikazom ozljeda i pružanjem prve pomoći oduševili prisutne Orahovčane među kojima je bio i orahovački gradonačelnik Josip Nemec. Ova značajna svjetska manifestacija ukazuje da je Crveni križ važan pokretač i promotor prve pomoći diljem svijeta:

-Cilj obuke prve pomoći koju provodi Crveni križ je pripremiti obične ljude, neprofesionalce da spremno pristupe ozlijeđenoj i naglo oboljeloj osobi i pravilno pruženoj prvoj pomoći do dolaska stručne medicinske pomoći, spase život i skrate vrijeme liječenja i oporavka. Obilježavanje dana Prve pomoći izuzetna je prilika za ukazivanje da je Prva pomoć humani čin koji pokreće ljude u izgradnji bolje, sigurnije i humanije zajednice.

– zaključila je voditeljica vježbe i članica kluba mladeži CK Orahovica Marija Hološ.

(V.G.)