Izložba “Arheološki nalazi Orahovice i okolice”

Mlada Orahovčanka, arheologinja Dragana Rajković, pripremila je  zanimljivu izložbu  koja je bila postavljena tijekom Orahovačkog proljeća  pod nazivom  „Šire područje Orahovice u zrcalu arheoloških nalaza“.

 

Izložbu, postavljenu u organizaciji Matice hrvatske, prigodno je otvorio gradonačelnik Josip Nemec, a  na njoj su  bili izloženi  eksponati privatnih zbirki Pavla Kovačevića i Dinka Stipeševića, koji su niz godina na području šireg orahovačkog kraja prikupljali zanimljive predmete, većinom pronađene na oranicama, a koji,  po stručnoj valorizaciji arheologinje Rajković, datiraju iz neolitika  i  eneolitika (mlađeg kamenog doba i  bakrenog doba), a nešto manji broj može se pripisati kasnijim razdobljima. Najstariji predmeti zbirke, kamene sjekire i glineni utezi za tkalački stan, sežu, procjena je, u vrijeme i do šest tisuća godina prije Krista, dok „najmlađi“ izloženi predmet, staklena perla, pripada mlađem željeznom dobu, odnosno keltskim zajednicama.

Izloženi predmeti povijesni su svjedoci da je šire orahovačko područje bilo naseljeno još u  kameno doba pa su eksponati zaslužili da  nađu mjesto u nekoj stalnoj postavi, rečeno je prilikom otvaranja izložbe. Izlošci,   kako je to kazala autorica, nisu samo „arheološki materijal“ već i  svojevrsna priča prapovijesnih zajednica  ispričana upravo izložbom. Kao posebno zanimljiv eksponat, autorica je  izdvojila „brončanu žaru“ pronađenu u okolici Humljana, koja potječe  iz kasnog brončanog doba, a koja je odraz razdoblja specifičnog po spaljivanju  pokojnika, čime su obogaćene spoznaje o tom razdoblju vezanom uz šire orahovačko područje.

Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti i druge zanimljive predmete pronađene na lokacijama Crnca, Zdenaca, Čačinaca, Orahovice i Bokšića. Autorica je konstatirala kako „arheološka djelatnost prapovijesnih zajednica na području Orahovice nije zaživjela,  te izrazila  nadu da će upravo arheološke zbirke dvojice Orahovčana, Dinka Stipeševića i Pavla Kovačevića,  biti temelj za budući rad, buduća istraživanja, zaštitu lokaliteta i prezentaciju. A predispozicije  za nastavak arheoloških istraživanja već postoje i bez obilazaka  novih, potencijalnih nalazišta, budući da su vlasnici izloženih artefakata, Dinko  Stipešević i Pavle  Kovačević,  kazali kako u svojim zbirkama imaju još dovoljno „materijala“ za nastavak arheološke obrade prikupljenog,  čime  će, kako je to istaknuo Kovačević, „pored njih u čijim se zbirkama nalaze još neobrađeni i neistraženi artefakti, biti ispričana i druga priča,  kroz stručnu obradu arheologa“.

U  ime organizatora izložbe, Matice hrvatske Ogranka  Orahovica, predsjednik  Zorislav Milković, ustvrdio je da je „Matica  rečenom izložbom željela potaknuti interes za prošlost i pokazati  da takvi programi  imaju svoje mjesto i u budućnosti našeg grada“.

(Preuzeto s portala www.radio-orahovica.com)