Msgr. Ivan Štrbenac posvetio novoobnovljeni Križ

Pred mnoštvom vjernika, gradskih i županijskih Vijećnika svečano je otvoren i blagoslovljen novoobnovljeni Križ na Trgu plemenitih Mihalovića u Orahovici.

 

 

Gradonačelnik Orahovice Josip Nemec predstavio je prisutnima kako je došlo do realizacije ovog projekta te posebno istaknuo jednu rečenicu:

– Mi smo danas ispravili jednu veliku nepravdu koja je učinjena ovom gradu i našem narodu nekoliko godina nakon II. svjetskog rata kada je komunistička vlast srušila križ na ovome istom mjestu. Obnova je krenula zahavljujući inicijativi rođene Orahovčanke Jelene Matijanić koja danas živi u Kanadi. Gospođa Matijanić je nakon inicijative, koja je pokrenuta 23. siječnja 2008. godine, donirala i dio sredstava za ponovno postavljanje križa, a inicijativu smo prihvatili uvelike podržali gradska vlast i ja kao gradonačelnik. Formirali smo Povjerenstvo za izgradnju križa i krenuli u izgradnju prema idejnom nacrtu člana Povjerenstva, orahovačkog akademskog slikara Franje Molnara. Dana je ovaj Križ pravi ukras našega grada i ponosno smo na ovaj datum, ovu godinu kada smo vratili Križ gdje mu je i mjesto, u srce grada. – zaključio je gradonačelnik Nemec. Potom je župnik orahovački, msgr. Ivan Štrbenac blagoslovio Križ i poveo molitvu te pozvao vjernike na križni put u sklopu sv. Mise:

-Danas, kada počinje Nedjelja muke Gospodnje, sjetimo se Isusa čiji je život u znaku križa ostavio poruku. Samo u Isusu Kristu i njegovu Križu može se naći istinska radost. Neka ovaj Križ bude radost svih vas, istina i ljubav.  – zaključio je msgr. Štrbenac. (V.G.)