Predstavljanje natječaja za dodjelu financijskih potpora „Naš doprinos zajednici“ Zaklade Slagalica

  Zaklada „Slagalica“ dana 03. svibnja 2010. godine objavljuje novi ciklus natječaja za dodjelu financijskih potpora za provedbu građanskih inicijativa pod nazivom „Naš doprinos zajednici“ za područje pet županija istočne Hrvatske. Pozivamo sve udruge, ustanove (škole, dječje vrtiće i sl.) i mjesne odbore na predstavljanje natječaja koje će se održati 29. travnja u Orahovici (Velika gradska vijećnica, Trg pl. Mihalovića 1 od 11,00 sati).

Građanska inicijativa je jednokratna akcija koja potiče aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja u lokalnoj zajednici, a može obuhvaćati bilo koji dio našeg života kako bi se riješio problem – onaj koji nije u stvarnoj zadaći, nadležnosti postojećih institucija ili službi. Akcija treba biti pokrenuta od skupine građana koji na problem odgovaraju dobrovoljnim radom, znanjem ili materijalnim dobrima.

Natječaj se raspisuje temeljem Sporazuma o suradnji na području decentralizacije financijskih potpora razvoju civilnoga društva kojeg smo potpisali sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva putem javnih natječaja financiramo građanske inicijative koje imaju za cilj unaprijediti kvalitetu života u svojoj zajednici. U protekle dvije godine ukupno je odobreno 58 inicijativa u našoj regiji.

Predstavljanje natječaja provodi se u suradnji s programom Šalter kojeg provode PGDI iz Belg Manastira, PRONI Centar za socijalno poučavanje iz Osijeka i Volonterski centar iz Osijeka. Cilj ove suradnje je potaknuti što kvalitetnije procese koji prethode samoj prijavi kroz modele sudioničke demokracije u planiranju i organizaciji zajednice (uključivanje više predstavnika zajednice u detektiranje problema, skupljanje ideja o mogućim rješenjima, izbor najbolje/najprihvatljivijeg prijedloga itd).

Program predstavljanja:
• Predstavljanje Zaklade Slagalica i natječaja za građanske inicijative Naš doprinos zajednici
• predstavljanje programa ŠALTER i osnovne informacije o planiranju zajednice kao preduvjeta za kvalitetne prijedloge građanskih inicijativa

Predviđeno vrijeme trajanja predstavljanja je 2 sata.