Na 31. Orahovačkoj čobanijadi najbolji čobanac skuhala ekipa ŽRK Orahovica i kuhar Željko Stančin

U organizaciji Grada Orahovice i Turističke zajednice grada, u središnjem gradskom parku održano je tradicionalno 31. natjecanje u kuhanju čobanca, Orahovačka čobanijada.

Na natjecanju je sudjelovalo 28 ekipa iz Osijeka, Donjeg Miholjca, Slatine, Velikog Rastovca, Duge Međe i Orahovice i svatko je imao svoj recept baš onaj koji ”mora” pobijediti.

Organizator je svakom sudioniku osigurao meso (divljač), litru vina, ložište, stol i klupu, a za sve posjetitelje suorganizator Lovačka udruga ”Vepar” Orahovica skuhala je čobanac koje je podijelio orahovački gradonačelnik Saša Rister.

-Drago mi je da je park i na ovogodišnjoj Čobanijadi pun, bilo je ijepo vrijeme, pravo ono bablje ljeto i doista su svi uživali. Hvala svim ekipama koje su došle gotovo iz cijele Slavonije i okušale se u kuhanju ove prepoznatljive slavonske delicije, hvala stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu na odrađenom zadatku i hvala svima koji su danas došli u Orahovicu – rekao je Rister.

U ime Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva obratio se predsjednik Vladimir Pleša naglasivši kako su uzorci bili dobri.

-Ocjenjivali smo boju, okus, gustoću, kompaktnost mesa i začina i opći dojam. Moram priznati da je bilo i nešto lošijih uzoraka, ali isto tako i nekoliko jako dobrih. Hvala svima koji su se okušali, nije nam bilo lako ocijeniti i donijeti konačnu odluku, ali siguran sam kako se vidimo i dogodine – rekao je Pleša.

Na kraju, veliku pobjedu odnijela je ekipa ŽRK Orahovica s glavnim kuharom Željkom Stančinom, drugo mjesto osvojila je Vinarija Patkoš iz Orahovice, dok je treće pripalo je Udruzi ”Kupusari” iz Donjeg Miholjca.

-Nema tu nekakve velike tajne, kuham najbolje što znam. Važno je da se meso dobro skuha, a jako je važna i dobra paprika. Koristim samo domaću baranjsku papriku koja daje poseban okus i boju. Hvala ocjenjivačkom sudu i eto drago mi je da sam pobijedio u ime ŽRK Orahovica – rekao je Željko Stančin.

Kroz cijeli program nazočne je zabavljao Tamburaški sastav Vertigo, pjevalo se i plesalo, uglavnom bila je to odlična jesenska nedjelja za sve, a organizator je pozvao sve majstore kuhače na tradicionalno natjecanje u kuhanju ribljeg paprikaša – fiš paprikaša koje će biti održano 6. listopada na istom mjestu, u središnjem gradskom parku.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

https://www.icv.hr/2024/09/na-31-orahovackoj-cobanijadi-najbolji-cobanac-skuhala-ekipa-zrk-orahovica-i-kuhar-zeljko-stancin/