Skupština UHVDR 2. bojne 132. brigade Orahovica: Nastavlja se realizacija projekta “Vrata Papuka”, uskoro i podizanje spomen obilježja te otvaranje malog muzeja u Humljanima

Udruga hrvatskih veterana Domovinskog rata 2. bojne 132. brigade Orahovica u društvenom domu u Zdencima održala je svoju redovnu, godišnju izvještajnu skupštinu kojoj su nazočili izaslanica ministra hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, načelnik Policijske postaje Orahovica Krunoslav Bot te velik broj predstavnika braniteljskih udruga iz Orahovice, Zdenaca i Slatine.

O radu u prošloj 2023. godini govorio je novi predsjednik Nenad Sabo naglasivši kako je udruga proširila svoj rad i broj aktivnosti.

-Prošle godine smo se aktivno uključili i dijelom organizirali obljetnice vezane uz događanja i pogibije hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu gdje je djelovala naša bojna, a sukladno dogovoru s kolegama iz braniteljskih udruga, u tekućoj godini nastaviti ćemo isto te preuzeti još neke aktivnosti organizacijski na sebe. Hvala svima koji nam pomažu, našim općinama Čačinci, Zdenci i Crnac te Gradu Orahovici, Ministarstvu hrvatskih branitelja, a dogovorena je i uspješna suradnja s Virovitičko-podravskom županijom – rekao je Sabo.

Nakon svih usvojenih izvješća i planova, članovi skupštine jednoglasno su usvojili izmjene i dopune Statuta koje se odnose na smanjenje broja članova predsjedništva, s dosadašnjih osam na šest.

Na kraju skupštine obratili su se gosti među kojima predsjednik Koordinacije udruga hrvatskih branitelja Orahovica Damir Vratković, zamjenik načelnika PU VPŽ, izaslanik predsjednika ZUiČ HVIDRA-e i Odbora za branitelje VPŽ Mate Bubaša, predsjednik HVIDRA-e Slatina Nenad Križić, a potom i orahovački gradonačelnik Saša Rister istaknuvši kako je iznimno važno imati ovakvu udrugu koja čuva uspomenu na slavnu 2. bojnu 132. brigade.

-Vi ste oni koji ste srcem stali na branik naše Domovine, naše Orahovice i svih susjednih općina i nikada vam neće biti dovoljno zahvaljivati za sve što ste učinili da mi danas možemo živjeti u našoj slobodnoj Hrvatskoj. Ova udruga simbol je slavne 2. bojne i hvala ekipi koja čuva uspomenu i prenosi istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije. Grad je naravno uvijek uz vas, uvijek ćemo pomoći koliko možemo – rekao je Rister.

Zamjenik župana VPŽ Marijo Klement naglasio je kako su vrata Županije za svakog hrvatskog branitelja uvijek otvorena.

-Hrvatski branitelji su naš ponos, naši heroji i njima smo uvijek na raspolaganju. Znamo što je i koliko učinila slavna 2. bojna, oslobodila podpapučko područje i spriječila prodor neprijatelja prema Podravskoj magistrali što je bila ključna obrana za cijelu Hrvatsku u Domovinskom ratu. Pozivam vodstvo udruga da nam se jave, pokrenu projekte, a mi smo tu uvijek kao partner, prijatelj i suradnik jer zajedno možemo puno više – rekao je Klement.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja, voditeljica Područnog ureda MHB u Virovitici Marina Kraljić kratko je istaknula kako ona osobno i njen Ured te Ministarstvo kao i uvijek stoje na raspolaganju za svaku pomoć.

-Svaka braniteljska udruga naša je produžena ruka i mi kao Ministarstvo pa tako i Ured u Virovitici, trudimo se maksimalno pomoći svakom branitelju i tako će uvijek i biti. Hvala vam na vašem trudu, radu i ustrajnosti, idemo zajedno dalje – rekla je Kraljić.

Na samom kraju, dopredsjednik udruge domaćina, ratni zamjenik zapovjednik Goran Sokol naglasio je kako se nastavlja veliki projekt “Vrata Papuka” započet prije dvije godine.

-Nažalost zbog raznih situacija smo privremeno morali zaustaviti ovaj projekt, ali sada ponovno nastavljamo. Dakle, u Humljanima kod Vilimovog mlina gdje je bila središnja točka obrane podpapučkog područja, postavit ćemo spomen obilježje našoj bojni, a sam mlin bit će jedan mali muzej s ratnom opremom i uspomenama iz Domovinskog rata – rekao je Sokol.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Skupština UHVDR 2. bojne 132. brigade Orahovica: Nastavlja se realizacija projekta “Vrata Papuka”, uskoro i podizanje spomen obilježja te otvaranje malog muzeja u Humljanima