Župan Andrović obišao Srednju školu “Stjepan Ivšić” u Orahovici: Nova CNC glodalica stroj je budućnosti učenicima i školi

Župan Igor Andrović obišao je danas (petak) tri škole na području Virovitičko-podravske županije u kojima su u tijeku investicije i radovi Županije, a među njima i Srednju školu “Stjepan Ivšić” Orahovica kojoj je kupljen novi stroj za strukovna zanimanja. Riječ je o novoj CNC glodalici koja je vrijedna 40 tisuća eura.

Uz župana, školu su posjetili i gradonačelnik Orahovice Saša Rister te županijska pročelnica za obrazovanje i demografiju Martina Bunić.

-Posebno sam sretan što smo upoznali novi stroj, CNC glodalicu koja je kupljena sredstvima Županije, ali i donatorskim sredstvima školi. Ovaj stroj namijenjen je naravno učenicima smjera CNC operater i drago mi je kad vidim kako su i učenici i profesori sretni s novim strojem i vjerujem kako će učenici, kada izađu iz škole, imati jedno novo znanje i sposobnost u radu u daljnjem zapošljavanju i radnom vijeku u tvrtkama koje koriste i koje se bave tom vrstom posla – rekao je župan Igor Andrović.

Naglasio je kako Županija i dalje nastavlja s ulaganjima u škole te planovima izgradnje nove među kojima je i nova osnovna škola u Orahovici.

-Kao što je već poznato, planiramo izgraditi novu osnovnu školu u Orahovici jer je Orahovica jedina u županiji koja u istoj zgradi ima i osnovnu i srednju školu. Želimo to razdvojiti, prije svega da svaka škola ima svoju zgradu, svoj prostor, ali i da u svakoj školi bude jednosmjenska nastava, što bi olakšalo rad i djeci i roditeljima i samoj školi, odnosno profesorima i učiteljima. Uz novu školu planiramo i novu dvodijelnu sportsku dvoranu koju će, osim učenika, koristiti i orahovački sportski klubovi – zaključio je župan Andrović.

Ravnatelj Srednje škole “Stjepan Ivšić”, Davor Jeger, izrazio je ogromno zadovoljstvo i zahvalu Županiji i donatorima za ovaj, školi visoko vrijedan stroj.

-Zaista sam sretan i srce mi je puno jer našim učenicima ovog smjera već dugo pokušavamo nabaviti ovakav stroj i evo sada zahvaljujući našem osnivaču i donatorima, taj stroj i imamo. Stroj je skup i vrijedan, ali prije svega vrijedan za nas kao školu i naše učenike jer njime ćemo unaprijediti kvalitetu nastave i podići ju na višu razinu te privući buduće učenike na ovaj smjer koji je danas u svijetu izuzetno tražen. Možda je najvažnije reći da uskoro planiramo usku suradnju s gospodarstvom u smislu pružanja usluga proizvodnjom na ovom novom stroju i već smo u ozbiljnim pregovorima s nekim od lokalnih gospodarstvenika – zaključio je Jeger.

Što to točno radi ovaj stroj, odnosno što će učenici na njemu proizvoditi, pojasnio je nastavnik strukovnih predmeta i praktične nastave u orahovačkoj srednjoj školi Ivan Golik.

-Ovim strojem otvorene su nam nove mogućnosti i preostaje nam samo još nabaviti alat za njegovu funkciju. Dakle, učenici će određenom tehnologijom sve ono što naprave na računalu izraditi na ovom stroju. Proizvodi ovog stroja koriste se za robotiku, autoindustriju, avioindustriju i ostalo, dakle sve što zamislimo možemo i napraviti – rekao je Golik.

Profesori orahovačke srednje škole upoznati su na kraju posjeta župana Androvića i s radom 3D printera i najavili su nove ideje rada s oba nova stroja.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Župan Andrović obišao Srednju školu “Stjepan Ivšić” u Orahovici: Nova CNC glodalica stroj je budućnosti učenicima i školi