Orahovica obilježila 32. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

U povodu 32. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Grad Orahovica organizirao je komemorativni program s ciljem prisjećanja na taj povijesni datum za slobodnu Hrvatsku, dan kada je Hrvatska i međunarodno priznata kao samostalna i neovisna država.

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu kod njihovog spomen obilježja u središtu grada kojem su, uz izaslanstvo Grada, na čelu s gradonačelnikom Sašom Risterom, nazočili predstavnici braniteljskih udruga i članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice.

– Na današnji dan 1992. godine Republika Hrvatska je postala međunarodno priznata država jer nas je tada priznalo 12 članica Europske zajednice. Treba reći i kako nas je dva dana prije, 13. siječnja, prva priznala država Vatikan. I ovaj dan posvetili smo onima koji su nam Hrvatsku i stvorili, a to su hrvatski branitelji, posebno oni koji su položili svoje živote na oltar Domovine u Domovinskom ratu. Bez njih ne bi bilo Hrvatske. Svim našim herojima neka je laka hrvatska gruda, a naša Domovina neka nam živi vječno– rekao je Rister.

Obilježavanje ovog iznimno važnog povijesnog datuma nastavljeno je odavanjem počasti poginulim braniteljima kod spomen križa svim poginulim hrvatskim braniteljima kroz povijest na gradskom groblju u Orahovici.

(www.icv.hr, vg)

Orahovica obilježila 32. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske