Iz Orahovice krenula 3. Memorijalna vožnja biciklista prema Vukovaru

Treću godinu zaredom započela je Memorijalna biciklistička vožnja od Orahovice do Vukovara. Sve je počelo 2021. godine kada je poznati orahovački i svjetski kuhar Dražen Šafar pokrenuo ideju i sam odvozio navedenu dionicu za pokojnog heroja Domovinskog rada, brigadira HV-a Pavu Vukelića-Paju, svoje poginule suborce 132. brigade i njenog Diverzantskog voda te za sve žrtve Vukovara, a nastavljeno je prošle godine kada je istu dionicu odvezlo petorica biciklista.

Ova memorijalna vožnja ove godine okupila je čak 18 biciklista koji su ovaj humani čin započeli danas (nedjelja) na gradskom groblju u Orahovici odavanjem počasti na grobnom mjestu Pave Vukelića-Paje, a potom su vozači na put ispraćeni uz odavanje počasti poginulim braniteljima kod njihovog spomen obilježja u središtu Orahovice. Nakon polaganja, nazočnima se obratio idejni začetnik ove vožnje Dražen Šafar:

– Ova ideja rodila se u meni spontano, a želio sam objediniti pokojnog brigadira Paju, poginule branitelje 132. brigade i žrtve Vukovara podnoseći i sam malu žrtvu. Prve godine odvezao sam sam, prošle godine uz svojih pet prijatelja, a ove godine mi se pridružilo čak 18 vozača i ja im se od srca zahvaljujem. Hvala udruzi UHBL PTSP VPŽ, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Orahovici na velikoj pomoći kao i UHBDDR Duga Međa i svim donatorima koji su stali uz nas. Idemo doista srcem za heroje i to je jedni cilj– rekao je Šafar, a potom je sreću na putu vozačima poželio direktor Komunalnog poduzeća Papuk Tomislav Katalinić.

– Ovo je prekrasan i hvalevrijedan čin, način na koji svi zajedno nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti žrtvu svih hrvatskih branitelja, naše legendarne heroje i sveti Domovinski rat. Hvala Draženu na inicijativi i svim dečkima koji su stali uz njega, a naravno Grad je kao i protekle dvije godine i ove čvrsto stao uz Dražena i ovu vožnju. Neka im je sretno– rekao je Katalinić.

Dražena Šafara i bicikliste pozdravio je i zamjenik župana VPŽ Marijo Klement.

– Iznimno je važno organizirati ovakve događaje kako bi posebno mladi osjetili što je značio i koliko je vrijedio Domovinski rat i ljudi koji su utkali svoje živote u našu slobodu. Hvala Draženu na ustrajnosti i volji, a Županija je uvijek tu i bit će za ovakve događaje. Uz Božju pomoć, neka dođu sretno do cilja- rekao je Klement.

Biciklisti voze dionicom Orahovica-Našice-Koška-Bizovac-Osijek-Vukovar, a njihov dolazak u Grad heroj očekuje se oko 14 sati.

(www.icv.hr, vg)

Iz Orahovice krenula 3. Memorijalna vožnja biciklista prema Vukovaru