Blato, adrenalin, atraktivni skokovi i padovi obilježili 16. državnu utrku motokultivatora i 5. motocross weekend u Orahovici

Iako je u jutarnjim satima nedjelje stigla obavijest kako je utrka motokultivatora i cross motora odgođena zbog sigurnosti i lošeg vremena, kada je granulo jesensko zubato sunce vozači obje kategorije su izrazili želju da utrka ipak bude održana. Nakon dogovora organizatora Reda vitezova Ružice grada, MX teama Orahovica i MX CRO portala te vozača, odluka je pala i 16. državna utrka motokultivatora te 5. motocross weekend su održani.

-Velika je šteta što je vrijeme sve pokvarilo. Već smo dogovorili odgodu, poslali obavijesti medijima, ali onda su vozači počeli dolaziti i javljati da oni voze kako god bilo. Dugo smo vagali i na kraju ipak u nekom krnjem izdanju, ali odradili smo – započeo je vlasnik portala MX Cro i jedan od glavnih organizatora Ivan Došen iz Požege.

Naglasio je i kako je velik broj vozača odustao zbog kiše i lošeg vremena.

-Bilo je u početku prijavljeno oko 30 cross motora i desetak motokultivatora, no mnogi su odustali, što je razumljivo. Ipak, dosta ih je baš željelo voziti i moram priznati da sam jako sretan zbog toga, ispalo je odlično i što je najvažnije nitko se nije ozlijedio – kaže Došen.
Sve je počelo prvom utrkom cross motora po teškoj i blatnjavoj stazi, ali treba pohvaliti obitelj Hornung koja je uložila nadljudske napore da ista bude spremna za vožnju. Neustrašivi vozači gazili su blato, odrađivali atraktivne skokove, bilo je i padova, ali sve u granicama normale.
Priča je zatim nastavljena jedinstvenom svjetskom utrkom motokultivatora, četiri ekipe hrabro su se borile po velikom blatu i teškoj stazi, ali su uspjeli doći do cilja. Budući da je vrijeme, odnosno obilna kiša prije utrke učinila svoje, staza je sve više popuštala, no druga vožnja cross motora je ipak održana uz novi spektakl i atrakcije te “prštanje” blata na sve strane. Kada su vozači i njihovi ljubimci na dva kotača prošli kroz cilj, nije bilo lako raspoznati tko je tko i tko je pobijedio jer su svi bili “sivi” od glave do pete.

Priča na orahovačkoj cross stazi završila je drugom utrkom motokultivatora u kojoj je bilo guranja, sudaranja, motori su otkazivali, ali svi su uspjeli proći kroz ciljnu vrpcu.

-Ne znam jednostavno što reći i kakvo priznanje odati ovim velikim ljudima. Već smo sve bili otkazali, ali samo zbog njih koji su isključivo sami željeli voziti, ipak smo odlučili održati sve ovo. Svi ovi divni ljudi se nisu štedjeli, dali su sve od sebe po ovakvim uvjetima i ja im od srca zahvaljujem i odajem svako priznanje i divljenje. Isto tako, od srca hvala vozačima motokultivatora koji su došli, jer i za to treba imati srce i ogromnu volju. Ove godine je bilo kako je bilo, ali iduće godine koju već pripremamo, bit će još veći spektakl – rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Vlado Grgić.

Na kraju su nagrada onim najspretnijima i najbržima ipak podijeljene iako se slobodno može reći da su svi koji su nastupili najveći pobjednici. Grgić i Došen pokale i nagrade uručili su najboljima. U utrci motokultivatora lake kategorije slavio je Ivan Matek iz Orahovice, a drugo mjesto pripalo je najstarijem vozaču cijelog dana, 74-godišnjem Ervinu Kovaču. U vožnji motokultivatora teške kategorije pobijedio je Dino Soldo, a drugi je bio Vlado Grgić Crni. Kod cross motora bilo je nekoliko kategorija, u onoj MX Opena pobijedio je Matej Topolovec iz Donjeg Miholjca, drugi je bio Dario Dumančić iz Viškovca, dok je treće mjesto pripalo Tomislavu Horvatu također iz Viškovaca. U kategoriji MX Cvajo najbrži je bio Dominik Došen iz Požege, drugi je bio Niko Jović iz Orahovice, a treći Tin Tomeković. U kategoriji Junior najbolji je bio Slatinčanin Marko Mlakar u dresu MX Viškovci.

Organizator je uručio i nekoliko posebnih nagrada. Tako je za najatraktivniji pad nagradu dobio Dario Dumančić, za najatraktivniju vožnju Matej Topolovec te za najatraktivnije vozilo motokultivator sa suncobranom Dino Soldo. Na kraju su za publiku ovu zahtjevnu i atraktivnu stazu prošli vozači quadaova i off roada te “pobrali” pljesak velikog broja posjetitelja.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

Blato, adrenalin, atraktivni skokovi i padovi obilježili 16. državnu utrku motokultivatora i 5. motocross weekend u Orahovici