MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023. Pjesnik Ivan Jukić Orahovčanima predstavio svoje pjesme i četvrtu zbirku poezije

Ogranak Matice hrvatske u Orahovici i Srednja škola “Stjepan Ivšić” započeli su s obilježavanjem ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige i to književnom večeri sa sve poznatijim pjesnikom na hrvatskoj književnoj sceni, rođenim Orahovčaninom, a danas žiteljem Feričanaca Ivanom Jukićem.

U prepunoj društvenoj dvorani škole Ivana su prvo predstavile učenice Ivana Hat i Ema Som rekavši kako se radi o bivšem učeniku orahovačke srednje škole, nekada vrhunskom nogometnom vrataru, suprugu i ocu dviju djevojčica te prije svega velikom čovjeku, a potom je mikrofon u ruke uzeo glavni organizator večeri, predsjednik Ogranka i knjižničar škole Damir Najmenik.

– Iznimna mi je čast predstaviti Ivana Jukića i njegov rad, rad koji je doista odličan, što potvrđuju i mnoge nagrade koje je dobio za svoje pjesme. Posebno smo ponosni što je prve pjesničke korake napravio u našoj školi i siguran sam da će napraviti još niz zbirki na ovako poseban i lijep način – rekao je Najmenik.

Večer je bila zamišljena kao razgovor uz nekoliko pitanja koja će reći sve o Jukiću, a bila je prožeta i njegovim pjesmama u interpretaciji učenica Ivane i Eme. Autor je na kraju i sam pročitao nekoliko pjesama, a posebno ga se dojmio ponovni povratak u svoju školu.

– Nakon niza godina ponovno sam u prostoru gdje sam proveo djetinjstvo. Sanjao sam da će i moja djeca trčati ovim hodnicima, no eto igrom života preselio sam se u Feričance pa to nije tako, ali svejedno ova će mi škola biti uvijek u srcu. Drago mi je da ima ovako puno učenika i samo se nadam da će netko kroz ovu večer prepoznati u sebi lijepu riječ i staviti je na papir, a moja poruka je da to svatko može, samo je potrebno dati sebe. Od srca hvala mojoj školi na pozivu i sigurno se vidimo opet – rekao je Jukić.

Potom je govorio o dobivenim nagradama, inspiraciji, želji da se koja njegova pjesma i uglazbi te predstavio i svoju četvrtu zbirku poezije pod nazivom “Predgrađa izgubljenog”. Na kraju je najavio i dva noviteta do kraja ove godine.

– Nekoliko svojih pjesama povećao sam na veliki format i uramio jer mi je želja postaviti neku vrstu izložbe. Smatram da će čitatelji tako češće pogledati, pa i zapamtiti što su pročitali. Do kraja godine planiram izdati i petu zbirku poezije, a pišem i jedan roman pa ćemo vidjeti kamo to vodi – zaključio je Jukić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2023. Pjesnik Ivan Jukić Orahovčanima predstavio svoje pjesme i četvrtu zbirku poezije