GDCK Orahovica obilježilo Svjetski dan prve pomoći: Srednjoškolski tim prikazao vježbe prve pomoći i mjerio građanima krvni tlak

Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica obilježilo je u središtu grada Svjetski dan prve pomoći.

U povodu ovog značajnog dana, tim Crvenog križa Srednje škole “Stjepan Ivšić” prikazao je građanima tri vježbe: oživljavanje unesrećene osobe, pružanje prve pomoći ozlijeđenoj osobi i pomoć osobi u nesvjesnom stanju.

O Svjetskom danu prve pomoći nazočnim je građanima govorila voditeljica ekipa, učenica Sara Stojić.

-Internacionalna Federacija društava Crvenog križa od 2000. svaku drugu subotu u rujnu obilježava ovaj dan i tom prilikom društva promoviraju važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života. Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći sveobuhvatnim akcijama oblici su zagovaranja zvanja i promicanja vještina, prepoznavanja mogućih opasnosti i preveniranja posljedica. Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjenu razmišljanja o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Ovo obilježavanje zajednička je akcija Hrvatskog crvenog križa koju provode gotovo sva društva u Hrvatskoj – rekla je Stojić.

U obilježavanju kao dio srednjoškolskog tima sudjelovale su Sara Stojić, Hana Jovanović, Nicole Zdjelarević, Helena Petin, Vedrana Hodak, Anita Krsnik, Petra Vlajnić i Erika Hornung, a autor kompletne akcije je stručni suradnik GDCK Orahovica Željko Kiš.

-Važnost pružanja prve pomoći je krucijalna i zato smo željeli sve ovo pripremiti građanima da i oni to sami osjete. Tim koji je radio je iznimno kvalitetan i osvojio je visoka mjesta na natjecanjima stoga mogu reći da sam jako ponosan na njih i da su to djevojke koje već sada mogu pomagati u stvarnim situacijama. Hvala svim građanima koji su se odazvali i pratili naše vježbe – zaključio je Kiš.

Nakon vježbi, građanima su besplatno mjerile krvni tlak.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

https://www.icv.hr/2023/09/gdck-orahovica-obiljezilo-svjetski-dan-prve-pomoci-srednjoskolski-tim-prikazao-vjezbe-prve-pomoci-i-mjerio-gradanima-krvni-tlak/