Orahovica uvrštena među gradove koji su najviše izdvojili za zdravstvo iz vlastitog proračuna, Rister: S ulaganjima nastavljamo i dalje

U 2021. godini Grad Orahovica, kako je pokazala nedavna analiza portala gradonačelnik.hr u odnosu na podatke Ministarstva financija o izvršenju proračuna, uvršten je među gradove koji su najviše izdvojili za zdravstvo iz svog proračuna.

Izdvojena sredstva usmjerena su za rad hitne službe te specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno, za dolazak urologa, internista i pedijatrice. Grad Orahovica planira još dodatno sufinancirati i rad ortopeda i oftalmologa kako bi svim građanima bilo omogućeno kvalitetno obavljanje pregleda bez potrebe odlaska u bolnice.

U Centru za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti u Orahovici započeo je s radom dentalni odjel, moderno opremljen, te u potpunosti u korak s novim svjetskim trendovima. U ordinacijama trenutno svoju kliničku praksu obavljaju studenti završne 6. godine Fakulteta za dentalnu medicinu, a kasnije će u dvije smjene raditi oko 30 studenata kako bi se svim građanima osigurale stomatološke usluge, od osnovnog pregleda do svih dentalnih zahvata.

Rad studenata zamišljen je kao pomoć i asistencija lokalnim stomatolozima. Fakultet i Grad Orahovica suradnju nastavljaju i kroz razvijanje zdravstvenog turizma. Naime, Fakultetu su darovane nekretnine i čestica za potrebe nastavka projekta izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, te će kroz koju godinu Orahovica dobiti i specijalnu bolnicu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je i upisalo u upisnik studijskih programa i program poslijediplomskog specijalističkog studija “Kardiopulmonalna rehabilitacija” te se od jeseni očekuje i upis dodatnog broja studenata na orahovački Fakultet.

– Ništa nije važnije od zdravlja, a upravo područje grada Orahovice pruža brojne mogućnosti zdravog života i mjesta gdje se ljudi mogu posvetiti svom zdravlju i oporavku. Kada krajem ove godine bude svečano otvoren Centar za rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, naš grad će postati slavonski centar kardiovaskularne rehabilitacije. Grad Orahovica nastavit će i u budućnosti još više sredstava izdvajati za zdravstvo jer želimo da Orahovica postane grad koji odiše zdravim životom– rekao je gradonačelnik Saša Rister.

(www.icv.hr, vg)